VVV Zuid-Holland Zuid


Dordrecht, 20 augustus 2008

Muziek in Monumenten
Muzikale sporen tijdens Open Monumentendagen Dordrecht

De Open Monumentendagen 2008 hebben als thema `Sporen'. Behalve naar sporen in monumenten kunnen bezoekers op 13 en 14 september ook kijken en luisteren naar sporen in de muziek. De 125-jarige Orchest-Vereeniging nodigt iedereen uit voor een `Dordtse Night of the Proms' op zaterdag 13 september. Het programma `Muzikale Monumenten: Sporen van Muziek' op zondag 14 september biedt een reeks concerten in zes monumenten.

Dordtse Night of the Proms
Marjolein Meijers presenteert zaterdagavond 13 september op het plein van Het Hof een heerlijk openluchtconcert door de 125-jarige Orchest-Vereeniging. Het Dordtse orkest, onder leiding van Alexander Vakoulsky, laat veel negentiende-eeuwse en vroegtwintigste-eeuwse composities horen van onder andere Moessorgsky, Berlioz, Rossini, Mendelssohn, Lehar, Delibes, Ravel en Gershwin. De sopranen Marjoleine Schaap en Annelies Prins werken mee aan dit avondconcert, evenals de violiste Josje Jonker. Het concert begint om 21.00 uur en is gratis toegankelijk. Er worden stoelen geplaatst op Het Hof.

Sporen van Muziek
Professionele musici en muziekensembles geven op zondag 14 september gratis toegankelijke concerten in zes monumenten: Grote Kerk, Trinitatiskapel, Pictura, Kunstkerk, Antoniuskerk en Stadhuis. De concerten duren een half uur en beginnen om 14.00, 15.00 en 16.00 (in de Grote Kerk om 13.00, 14.00 en 15.00 uur). Het programma Muzikale Monumenten heeft als thema Sporen van muziek. De muzikale sporen leiden naar de middeleeuwen en renaissance, naar het Midden-Oosten en de Balkan, kortom: naar andere tijden en culturen. De toegang is gratis.

Motetten voor Maria
Josquin des Prez (1450-1521) schreef tijdens zijn leven prachtige motetten voor Maria. Het ensemble Cantus Modalis, gespecialiseerd in vocale muziek uit de late middeleeuwen en vroege renaissance, voert een selectie van deze motetten uit in de Grote Kerk. Vocale muziek uit de vijftiende en vroeg zestiende eeuw is een kolfje naar de hand van het Vocaal Ensemble Contenance. Onder de titel `Mijn liefkins Bruun ooghen' brengt het ensemble in de Trinitatiskapel Nederlandstalige polyfonie van rond 1500 met veelal onbekend repertoire. In de hal van het Stadhuis speelt Fala Música laatmiddeleeuwse muziek en wel beroemde liederen van Guillaume de Machaut (1300-1377) in posthume versies, afkomstig uit de Lage Landen. Met het programma `De Fortune' zetten zij de toehoorders op het spoor van het lot en de liefde van De Machaut.

Italië, de Balkan en het Midden-Oosten
In Stil Moderno speelt in de Antoniuskerk Italiaanse en Italiaans beïnvloede muziek uit de zeventiende eeuw. Het ensemble heeft een ongebruikelijk bezetting van twee violen, drie trombones en orgel. Heel anders klinkt de muziek van het Irakees Ensemble Sidare, dat in Pictura de oeroude en strikte zangvorm `maqam' uit Bagdad vertolkt. De maqamat toonreeksen worden in de landen rondom Irak in verschillende muziekvormen toegepast. Musica Officinalis maakt in de Kunstkerk opwindende muziek door op een originele manier te experimenteren met klanken die tussen de oude muziek en traditionele volksmuziek liggen. In hun programma Sedjanki loopt het muziekspoor dwars door de Balkanlanden en het Midden-Oosten.

Informatie
Bovenstaande concerten zijn onderdeel van het programma van de Open Monumentendagen Dordrecht 2008. Informatie hierover is verkrijgbaar bij Intree Dordrecht/VVV aan de Spuiboulevard 99. Het publieksinformatiecentrum is op zaterdag 13 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag 14 september van 11.00 tot 17.00 uur. Het programmaboekje van de Open Monumentendagen Dordrecht is hier vanaf 22 augustus verkrijgbaar en vanaf eind augustus ook in te zien op www.dordrecht.nl/evenementen en www.vvvdordrecht.nl. Telefonische inlichtingen: 0900-463 68 88.

Download Word bestand Download Foto

terug naar boven

---

Dordrecht, 20 augustus 2008

Kinderen ontdekken monumenten
Jeugdactiviteiten Open Monumentendagen Dordrecht

De Open Monumentendagen Dordrecht 2008 hebben als thema `Sporen'. In het weekeinde van 13 en 14 september kun je op zoek naar sporen uit het verleden in ruim vijftig opengestelde monumenten. Kinderen geven op zondag vertelvoorstellingen bij monumenten. Beide dagen kunnen kinderen spoorzoeken op en in het Hof.

Wordt DiEP Detective
In het Open Monumenten weekeinde kunnen kinderen van zes tot en met twaalf jaar de Dordtse archeologen op Het Hof een handje gaan helpen. Begin dit jaar zijn in het Hofkwartier menselijke botten opgegraven, die na onderzoek zo'n honderd jaar oud bleken te zijn. Wat is hier lang geleden gebeurd en van wie zijn deze skeletten? Kinderen gaan speuren naar sporen op het plein van Het Hof en in de keldergewelven van het voormalige klooster. Deze spannende activiteit wordt georganiseerd door DiEP-archief, monumenten en archeologie Dordrecht. Kinderen tot tien jaar kunnen deelnemen onder leiding van een volwassene. Wil je ook DiEP detective worden? Meld je dan bij het tentje op het Hof, tussen 10.00 en 17.00 uur (op zondag vanaf 12.00 uur). Deelname is gratis.

Vertelvoorstellingen door kinderen
Dordtse schoolkinderen geven op zondag 14 september om 11.00, 13.00 en 15.00 uur een korte (theatrale) vertelvoorstelling bij drie monumenten in de binnenstad van Dordrecht. Kinderen die primair onderwijs volgen op de Kennedyschool kozen voor Het Hof. Op het plein van het Hof dragen ze verschillende episodes uit de geschiedenis van dit historische complex voor. Kinderen van de Montessorischool vertellen een verhaal bij Pakhuis Stokholm aan de Wolwevershaven, het grootste pakhuis van de stad. De kinderen van School de Meridiaan trokken zich het lot van de gebroeders De Witt aan. Bij het standbeeld van Johan en Cornelis de Witt op de Visbrug geven zij een indruk van het leven (dat tragisch eindigde) van deze voorname broers in de zeventiende eeuw.

Monumenten vol sporen
Kinderen beleven monumenten op hun eigen manier. Ga eens kijken in de korenmolen op de Noordendijk, beklim de trappen van de Grotekerkstoren, daal af in de kelder van het middeleeuwse huis Scharlaken (dat verdwenen is), maak een speurtocht in Simon van Gijn-museum aan huis of breng een bezoek aan het oudste huis van Dordrecht: 't Zeepaert. Keuze genoeg! Het complete programma is te vinden in het gratis programmaboekje.

Informatie
Het programmaboekje van de Open Monumentendagen Dordrecht is verkrijgbaar bij Intree Dordrecht/VVV, Spuiboulevard 99 en vanaf eind augustus ook in te zien op www.dordrecht.nl/evenementen en www.vvvdordrecht.nl. Telefonische inlichtingen: 0900-463 68 88.

Download Word bestand Download Foto

Fotograaf: G.M. van der Zee

terug naar boven

---

Dordrecht, 20 augustus 2008

Dordt in vuur & vlam
Openingsspektakel Open Monumentendagen Dordrecht

Met het licht- en vuurspektakel `Dordt in vuur & vlam' worden op vrijdagavond 12 september de Open Monumentendag en Dordrecht 2008 spectaculair geopend. Na het vuurwerk op het drierivierenpunt volgt een vurig spektakel op de Kuipershaven waarbij de monumenten op wonderbaarlijke wijze uitgelicht worden.

Dordt in Vuur & Vlam
Om half elf 's avonds klinken de eerste knallen van het vuurwerk op het drierivierenpunt. De veelkleurige bommetjes, sterrenbloemen, vuurpijlen en waterbommen zijn het best te zien vanaf het Groothoofd en de Merwekade in Dordrecht, maar ook van de oevers in Papendrecht en Zwijndrecht kun je van het vuurwerk genieten. Zodra de laatste vuurwerkspetters gedoofd zijn barst de muziek los en voeren vuurdrummers het publiek mee naar de Kuipershaven. Vuurspuwers en jongleurs spelen op de kades met vuur, licht en geluid. Met zoeklichten en Bengaals vuur spelen zij een sporenspel van licht op de gebouwen langs de haven. De monumenten langs de Kuipershaven worden op een bijzondere wijze uitgelicht.

Opening Open Monumentendagen
Vlammen weerspiegelen in het water van de Wolwevershaven, het toegestroomde publiek wordt verrast door de buitenissige kunsten van de straatartiesten en de aanwezigheid van twee donker geklede mannen voor een enorm schilderdoek. Het lijkt wel of ze met licht schilderen in plaats van met verf! Niet eerder stond de Kuipershaven zo mooi in vuur en vlam...... `Dordt in Vuur & Vlam' kondigt het Open Monumenten weekeinde aan. Op zaterdag 13 en zondag 14 september zijn in Dordrecht ruim vijftig monumenten te bezichtigen. Er worden bijzondere concerten gegeven en kinderactiviteiten georganiseerd. Het complete programma is te vinden in het gratis programmaboekje, dat tijdens het openingsspektakel op de Roobrug uitgedeeld wordt.

Informatie
Info rmatie over de Open Monumentendag en Dordrecht is verkrijgbaar bij Intree Dordrecht/VVV aan de Spuiboulevard 99. Het programmaboekje van de Open Monumentendag en Dordrecht is hier vanaf 22 augustus verkrijgbaar en vanaf eind augustus ook in te zien op www.dordrecht.nl/evenementen en www.vvvdordrecht.nl. Telefonische inlichtingen: 0900-463 68 88.

Download Word bestand Download Foto
nog niet beschikbaar

terug naar boven

---

Dordrecht, 18 augustus 2008

Open Monumentendagen Dordrecht
Met spectaculaire opening op vrijdagavond 12 september

In het weekeinde van 13 en 14 september openen ruim vijftig monumenten de deuren tijdens de Open Monumentendagen Dordrecht. Het monumentenweekend wordt vrijdagavond 12 september feestelijk geopend met het licht- en theaterspektakel `Dordt in vuur en vlam'. Rond het thema `Sporen' van de Open Monumentendagen 2008 zijn diverse activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Dordt in Vuur en Vlam
Een vuurwerk en theaterspektakel waarbij vuur een grote rol speelt, kondigen op vrijdag 12 september vanaf 22.30 uur het open monumentenweekend aan. Na het vuurwerk op het drierivierenpunt, te zien vanaf het Groothoofd en de Merwekade in Dordrecht en vanaf de Papendrechtse en Zwijndrechtse oever, barst op de Kuipershaven het spektakel los. Licht, vuur en verrassend theater zetten de monumenten in het historisch havengebied in vuur en vlam!

Open Monumenten
Ruim vijftig monumenten zijn op zaterdag en zondag geopend voor bezichtiging, al dan niet met rondleiding. Bekende en minder bekende monumenten, een pas gerestaureerd pand en een nog te restaureren pand: er is volop keuze. Alle monumenten bevatten sporen uit het verleden: bouwkundige sporen, sporen van bewoners, sporen van vroegere interieurs en verwijzingen naar de geschiedenis. De opengestelde monumenten staan beschreven in het gratis programmaboekje, met de openingstijden. Sommige monumenten zijn uitsluitend op zaterdag of zondag open, andere beide dagen. Dit staat vermeld bij de omschrijving, evenals een overzicht van de activiteiten die in het monument plaatsvinden.

Muziekoptredens
Op het plein van Het Hof presenteert Marjolein Meijers op zaterdagavond een Dordtse Night of the Proms door de Orchest-Vereeniging en diverse solisten. Het gratis toegankelijke concert begint om 21.00 uur. Sporen van Muziek zijn te volgen in het programma `Muzikale Monumenten' op zondagmiddag. In zes monumenten geven professionele musici een half uur durende concerten met muziek uit de vroege middeleeuwen, de renaissance, uit Italië, de Balkan en het midden-oosten. Religieuze en wereldse muziek uitgevoerd door Cantus Modalis (Grote Kerk), Fala Música (Stadhuis), Vocaal Ensemble Contenance (Trinitatiskapel), Musica Officinalis (Kunstkerk), Irakees Ensemble Sidare (Pictura) en In Stil Moderno (Antoniuskerk). De concerten beginnen om 14.00, 15.00 en 16.00 uur (in de Grote Kerk om 13.00, 14.00 en 15.00 uur), de entree is gratis.

Kinderactiviteiten
Kinderen van drie Dordtse basisscholen vertellen op zondag 14 september op eigen wijze een kort theatraal verhaal bij een zelf gekozen monument: Pakhuis Stokholm, Het Hof en het Standbeeld van Johan en Cornelis De Witt. Op zaterdag en zondag kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar de archeologen van DiEP een handje helpen bij het speuren naar sporen op het plein en in de keldergewelven van Het Hof. Wordt DiEP detective! is een spannende activiteit voor kinderen en hun ouders, georganiseerd door DiEP-archief, monumenten en archeologie Dordrecht.

Speciale wandelingen
Vanaf Intree Dordrecht/VVV maken VVV-gidsen stadswandelingen van ongeveer anderhalf uur voor iedereen die meer wil weten over Dordrecht en de vele monumenten. Er zijn begeleide wandelingen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur, deelname is gratis. Speciaal rond het thema van de Open Monumentendagen 2008 is door DiEP een wandelroute samengesteld langs sporen uit het handelsverleden van Dordrecht: de steigers en kades bij de Wijnhaven en Voorstraatshaven. De beschrijving is opgenomen in het programmaboekje van de Open Monumentendagen Dordrecht en is op elk moment van de dag (individueel) te lopen.

Intree Dordrecht
Informatie over Dordrecht en in het bijzonder de Open Monumentendagen is verkrijgbaar bij Intree Dordrecht/VVV aan de Spuiboulevard 99. Het publieksinformatiecentrum is op zaterdag 13 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag 14 september van 11.00 tot 17.00 uur. Voor een eerste oriëntatie van de stad is Intree Dordrecht een prima uitgangspunt. Bekijk de audiovisuele presentatie en de interactive maquette, duik de kelder in voor de `schatten van Dordrecht' en stel alle mogelijke vragen aan de VVV-balie. Het programmaboekje is vanaf 22 augustus verkrijgbaar bij Intree Dordrecht en vanaf eind augustus ook in te zien op www.dordrecht.nl/evenementen en www.vvvdordrecht.nl. Telefonische inlichtingen: 0900-463 68 88.