Gemeente 's-Hertogenbosch

21-08-2008
Spoorzoeken tijdens Open Monumentendag
De stad 's-Hertogenbosch staat bol van sporen uit het verleden. Op zaterdag 13 september is er tijdens Open Monumentendag alle gelegenheid die sporen te volgen. Varen met een bootje langs de vestingwerken van de stad. Rijden met een treintje door het Bossche Broek langs een deel van de route van Frederik Hendrik tijdens het beleg van 's-Hertogenbosch. Wandelen langs Mariabeelden met gidsen van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. Rijden met een speciale dubbeldekker langs oorlogsmonumenten. Het zijn enkele activiteiten uit een gevarieerd en boeiend aanbod.

Opening bij Huis van Bewaring: spectaculaire ontsnapping Open Monumentendag wordt om 9.30 uur geopend door wethouder Bert Pauli. Dat gebeurt bij het voormalige Huis van Bewaring aan de Sint-Jorisstraat. Daar vindt een spectaculaire ontsnapping plaats. Verder zijn er die dag rondleidingen door oud-cipiers die vertellen over het leven achter de tralies en de geschiedenis van het gebouw.

Kijkje achter de schermen
Uiteraard zijn er dit jaar ook weer prachtige monumentale panden te bezichtigen die alleen open zijn tijdens Open Monumentdag, waaronder een aantal privéwoningen. Voor het verhaal achter de opgravingen in de stad en de vondsten die zijn gedaan, kan men terecht in de Oude Sint-Jakobskerk in de Bethaniestraat. Daar geven deskundigen uitleg en is te zien hoe het laboratoriumwerk wordt verricht.

Rosmalen en Gewande
Ook in Rosmalen zijn interessante sporen te volgen. Vanuit de Sint-Lambertuskerk zijn door de Heemkundekring Rosmalen wandelingen uitgezet door de dorpskern. Met de bus kunnen de spoorzoekers verder door naar Gewande. Daar zijn het Hertogsgemaal en het Museumgemaal Caners geopend. In het Hertogsgemaal is een expositie van archeologische vondsten.

Open Monumentendag voor kinderen
In het Noordbrabants Museum komen superspeurders volop aan hun trekken. Kinderen van 4 tot en met 8 jaar kunnen zoeken naar de vele dieren die zich in het museum schuilhouden. De kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen op zoek naar de moordwapens in het moordspel. Beide speurtochten zijn tijdens monumentendag gratis. In de bouwloods bij de Sint-Jan kunnen kinderen aan een speurtocht deelnemen over de restauratie van de kathedraal.

Muzikale sporen
De hele dag zijn er muziekoptredens. Bij het voormalige Huis van Bewaring staat een smartlappenkoor. De Stadspijpers treden op in het Zwanenbroedershuis en de Lutherse en Waalse kerk. In de Grote Kerk in de Kerkstraat is er koorzang, fluitmuziek en orgelspel. Ook in de Sint-Catharinakerk vinden orgelconcerten plaats. Later op de dag is er een Bach-cantate in het Jheronimus Bosch Art Center.

Informatie
Speciaal voor Open Monumentendag wordt een magazine uitgegeven. Die wordt huis aan huis verspreid bij de Bossche Omroep. In dit magazine staat achtergrondinformatie over de opengestelde panden, met vermelding van de bijzondere activiteiten, en een plattegrond van alle locaties. Het magazine is na zondag 7 september ook gratis verkrijgbaar op verschillende locaties: VVV (Markt 77), het Stadhuis (Markt 1), het Stadskantoor (Wolvenhoek 1) en bij de Kring Vrienden van 'sHertogenbosch (Verwersstraat 19a).

Tijdens Open Monumentendag zelf is de centrale informatiebalie gevestigd in het Stadhuis, Markt 1, van 10.00 tot 17.00 uur.

Bezoekers die met de auto willen komen, kunnen gebruikmaken van het transferium de Vliert, het transferium bij het Provinciehuis of het transferium aan de Vlijmseweg (EUR 2,- per auto, gratis bus, vier personen).

Op onze website vindt u meer informatie.