Gemeente Haren

Open Monumentendag gemeente Haren

zaterdag 13 september

26/08/2008

Programma

Zaterdag 13 september van 10.00- 17.00 uur

Thema: 'sporen van mensen'.

Noordlaren:
Er zijn rondleidingen per fiets met langs o.a. het Heilig Bergje en het hunebed te Noordlaren. Vertrekpunt: kerk Noordlaren. De excursieleider neemt u mee naar het Heilig Bergje in het Noordlaarderbos. De rondleidingen zijn om 14.00 uur en om 16.00 uur en u dient zich u hiervoor op te geven voor 9 september bij Claudia Rodenburg-Folkerts. Bereikbaar via de e-mail: omd.haren@gmail.com of telefoon 050-5339949 (op de ochtenden, behalve de vrijdag). Er is een maximum aantal deelnemers voor de rondleidingen, dus vol=vol. Kijk voor een afbeelding en een filmpje.

Hunnebed Noordlaren

De begraafplaats aan de Pollseweg te Noordlaren geeft rondleidingen van ong. 1 uur voor max. 25 pers. per keer waarvoor men zich ter plaatse kan opgeven. Er zal dan uitleg gegeven worden over een aantal bijzondere graven en de restauraties van de laatste jaren. Verder zal er bij de begraafplaats een rouwkoets van dichtbij te bezichtigen zijn. Firma Krul, een bedrijf gespecialiseerd in grafmonumenten en gedenkstenen, zal uitleg geven over het maken van grafmonumenten. Routebeschrijving naar de Pollseweg (zijstraat Zuidlaarderweg).

De kerk in Noordlaren is ook geopend. Er zal door de heer J. van Dijk uitleg gegeven worden over de geschiedenis van de kerk en er liggen ook lijsten van mensen die vanaf 1871 door de diakonie zijn begraven omdat ze het zelf niet konden betalen. Voor een foto en de locatie klikt u hier.
Hier vindt u informatie over het mooie Noordlaarderbos inclusief de Galgenheuvel. De eerste vijftig kopers van de Drentse Aa kaart (nr. 9) van het Staatsbosbeheer bij het VVV kantoor Haren krijgen vanwege de Open Monumentendag 1,- korting op de aankoopprijs (EUR 4,95).

Haren:
De dorpskerk aan de Rijksstraatweg 188 te Haren is de gehele dag geopend. De kerktoren is ook weer te beklimmen. Van de mooiste herenbank- die met de wapens - zijn de oorspronkelijke eigenaars / opdrachtgevers opgespoord. Van de graven op het kerkhof rond de Dorpskerk waarvan de naam in verbinding kan worden gebracht met een van de herenbanken zijn ook sporen gevonden. Tevens loopt een anders spoor in de kerk naar het beleg van Groningen in 1672. Wilt u weten wat dit heeft te maken met zuurkool en spek, kom dan naar de kerk op zaterdag 13 september.

Verder geeft Ubel Medema de gehele dag rondleidingen op begraafplaats De Eshof aan de Rijksstraatweg 290 te Haren. Hij zal uitleg geven over o.a. de grafsymboliek en een aantal bijzondere graven en grafstenen. Mevrouw J. Nijlunsing zal demonstraties geven over het maken van houten grafstenen/grafbeelden. Ook het paviljoen Sassenhein aan de Lutsborgsweg 51-53 kan worden bezichtigd tussen 10-17 uur. De visplas is monument, net als de woning. Het bestuur werkt nu aan plannen om Sassenhein opnieuw op de kaart te krijgen van recreanten en natuurliefhebbers. Tijdens uw bezoek kunt u zien dat men bezig is met de herstelwerkzaamheden.

Het bezoekerscentrum Klooster Yesse van Essen is geopend (exacte openingstijden volgen later). Hier kunt u een aantal voorwerpen bekijken die uit het vm. Klooster afkomstig zijn. Verder is er informatie over de geschiedenis van het klooster.

Helpman/vm Haren
Tot 1915 behoorde Helpman bij Haren. De villa Hilghestede stond dus in Haren en om die reden opgenomen in het programma van de Open Monumentendag. Hier was in de vroege vorige eeuw het Groene Weeshuis gevestigd. Tijdens de Open Monumentendag is Hilghestede aan de Verlengde Hereweg 174 geopend van 11.00-16.00 uur. Vanaf 13.00 uur zal vanaf de dorpskerk te Haren een huifkar rijden naar Villa Hilghestede.

Het complete programma is ook af te halen bij de gemeente, VVV en bibliotheek vanaf 6 september.

sporen