Gemeente Bernheze


herontdekt!

Open Monumentendagen 2008: Bernheze religieus herontdekt!

Open Monumentendag

Bernheze religieus herontdekt!
Sporen van religieus erfgoed

Tijdens de Open Monumentendagen 2008, op zaterdag 13 en zondag 14 september, zal alles in Bernheze draaien om sporen en wel Sporen van religieus erfgoed in Bernheze. Hiermee sluit de gemeente Bernheze aan bij het landelijke thema van de Open Monumentendagen (namelijk sporen) en bij het landelijke themajaar van het Religieus Erfgoed.

Religieus rijkdom
De gemeente Bernheze is rijk aan religieus erfgoed. Toch zijn er ook veel religieuze sporen. Er is namelijk door de eeuwen heen veel religieus erfgoed verdwenen. Juist deze combinatie van heden en verleden geeft een prachtige brede inhoudelijke invulling. Het gaat dan niet alleen om de kerkgebouwen, maar ook om het kerkelijke instituut als belangrijk onderdeel van de lokale gemeenschap.

Programma
Wat kunt u dit weekend zoal verwachten? Een heleboel, want er zal een heus kerkenpad opgesteld worden, dat bestaat uit een ketting (de route) met diverse schakels (de verschillende activiteiten per kern). Het kerkenpad gaat niet alleen langs diverse opengestelde religieuze monumenten in de gemeente Bernheze. Er zijn ook diverse activiteiten: Centrale Erfgoedavond op zaterdag 13 september (locatie nog onbekend) met als thema In de voetsporen van Pater van den Elsen. Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht gevraagd voor het religieus erfgoed in Bernheze en de instandhoudingsproblematiek. Het is een avond met een afwisselend programma, met optredens van lokale koren (Jongerenkoor Op Maat uit Heeswijk en het koor Zang en Vriendschap uit Loosbroek), een foto-impressie van het religieus erfgoed in de gemeente, herinneringen aan Pater van den Elsen en delen van de bestaande revue rondom deze markante en voor de gemeenschap betekenisvolle persoonlijkheid.

Als u bij deze avond aanwezig wilt zijn, neemt u dan contact op met het cluster Communicatie van de gemeente Bernheze via (0412) 45 46 35.

Activiteiten per kern:

- Nistelrode/Vorstenbosch (zaterdag 13 en zondag 14 september) Tentoonstelling over het verdwenen en nog bestaande religieus erfgoed in Nistelrode en Vorstenbosch en optredens van diverse koren. Dit alles wordt georganiseerd door de Heemkundekring Nistelvorst in de Lambertuskerk in Nistelrode.

- Heesch (zaterdag 13 en zondag 14 september) Tentoonstelling over het verdwenen en nog bestaande religieus erfgoed in Heesch. Georganiseerd door de Heemkundekring De Elf Rotten in de dagkerk van de Petrus Emmausparochie. Ondermeer zal er een uitgebreide fotoreportage worden getoond van de brand van de St. Petrus Bandenkerk op 30 juni 1961.

- Heeswijk-Dinther
Door het bestuur van de H. Willibrordusparochie worden op zondag 14 september diverse activiteiten georganiseerd in en rondom de H. Willibrorduskerk. Deze bestaan uit boeiende presentaties over markante momenten uit de historie van de kerken in Heeswijk, met een pleidooi voor het behoud van religieus erfgoed en als slot een authentieke Engelse evensong.
De Heemkundekring De Wojstap organiseert een tentoonstelling over het verdwenen en nog bestaande religieus erfgoed in Heeswijk-Dinther. Deze vindt plaats op zaterdag 13 en zondag 14 september in het parochiehuis van de H. Willibrorduskerk.
Ook de Abdij van Berne is open voor het publiek op zondag 14 september. Hier zullen enkele relicten en kunstwerken tentoongesteld worden.

- Kasteel Heeswijk (14 september)
Op het kasteel zal een speciale religieuze routing gemaakt worden over de sporen van religieus erfgoed (onder meer een verdwenen kapel en diverse religieuze kunstwerken).

- In de kerken in Nistelrode, Vorstenbosch, Loosbroek, Heesch en Heeswijk (ook in de Abdij, niet in de N.H. kerk in Heeswijk en de kerk in Dinther) zijn kunstwerken van kinderen van het basisonderwijs te zien in de tentoonstelling Heilige Helden.

Prijsvraag
Om de gemeenschap van Bernheze te betrekken bij dit prachtige culturele weekend, willen wij u uitnodigen om deel te nemen. En wel door middel van een prijsvraag. Als gemeente zijn we op zoek naar mooie verhalen en beelden van ons religieus erfgoed. Bijdragen van jong en oud zijn van harte welkom! De organisatie van de Open Monumenten Dagen 2008 zal alle inzendingen bekijken en twee winnaars (jong en oud) uitroepen. Tijdens de Centrale Erfgoedavond op 13 september 2008 zullen zij beloond worden met een mooie prijs!

Wat heeft het religieus erfgoed (zowel materieel als immaterieel) voor betekenis voor u? Welke prachtige herinneringen koestert u met betrekking tot ons religieus erfgoed? Hoe ziet u de toekomst van het religieus erfgoed? Of heeft u nog mooie fotos liggen van (verdwenen) kerkelijke objecten in onze gemeenten? Laat het ons weten!

U kunt uw bijdrage tot 1 september 2008 inleveren op het gemeentehuis t.a.v. het cluster Communicatie, mevr. L. van Herpen.

Klik hier om naar de landelijke website van de Open Monumentendag te gaan.
Te downloaden:

* Algemene folder OMD 2008.pdf (1.09 MB)

* Folder Cube.pdf (1.67 MB)

* Folder De Wojstap.pdf (1.45 MB)

* Folder Heesch.pdf (1.51 MB)

* Folder Nistelrode.pdf (1.5 MB)

* Folder Kasteel Heeswijk.pdf (1.69 MB)

* Folder parochie Heeswijk.pdf (680.61 KB)

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
(0412) 45 88 88
(0412) 45 46 35
kijk eens bij:
WOZ-loket