Gemeente Dirksland


Open Monumentendag 2008

Open Monumentendag is inmiddels een landelijke traditie geworden en welbekend bij de meeste mensen. Voor de 22e maal worden op de tweede zaterdag van september vele monumentale deuren (en wat daarachter ligt) gratis geopend voor het publiek. Ook op Goeree-Overflakkee.

Ook op Goeree-Overflakkee gaat Open Monumentendag dit jaar niet ongemerkt voorbij. Een aantal culturele instellingen (stichting Podium, stichting open monumentendag Goedereede-stad, stichting Boog, Molenstichting, streekmuseum), de vier gemeenten, waaronder ook het Streekarchief en de twee VVV's hebben wederom samenwerking gezocht om een activiteitenprogramma op te stellen. Deze activiteiten worden uitgebreid toegelicht in een brochure, die huis aan huis verspreid zal gaan worden. Het is de tweede maal dat Open Monumentendag op een dergelijke wijze wordt gepresenteerd op Goeree-Overflakkee. Achterliggend doel is uiteraard om iedereen te motiveren er op uit te trekken op 13 september a.s. en te genieten van alle geopende monumenten en georganiseerde activiteiten in de buurt.

Door de samenwerking tussen alle verschillende partijen is het een (kleuren)brochure geworden met een zeer gevarieerde inhoud. Zo wordt aandacht besteed aan oude monumenten, maar ook aan nieuwe monumenten. Nieuw dit jaar is een 5-dorpentocht per fiets, waarbij je van tevoren de route en verhalen van 5 dorpen kunt downloaden (www.cultuurpleingo.nl) op je mp3. Zeker een aanrader!! Verder staan er leuke anekdotes vermeld over oude en nieuwe monumenten en uiteraard is er een uitgebreid activiteitenprogramma per gemeente opgenomen.

Open monumentendag in Dirksland
De Jaarmarkt in en om de hervormde kerk in Dirksland is inmiddels een goede traditie geworden.
Vanaf 10.00 uur kunt u hier terecht voor de rommelmarkt, de goede spullenmarkt en de vrijmarkt voor de jeugd. De jeugd kan zich ook vermaken bij het springkussen, het sjoelen en het darten. Uiteraard is er gedurende de hele dag muziek te beluisteren in de kerk. Als u toch in Dirksland bent, kunt u wellicht ook een bezoekje brengen aan molen "de Eendracht", die de gehele dag open is. In Melissant is het Rijksmonument de Sint Jozefkapel geopend vanaf 10.00 uur. De kapel is gelegen aan de Provinciale weg. In de Voorstraat wordt door de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde kerk vanaf 10.00 uur een verkoping in gebouw "De Poort" georganiseerd. U kunt hier terecht voor etenswaren, speelgoed, kleidng en antiek. Ook de kerktoren is opengesteld.
In Herkingen is molen "de Dankbaarheid" geopend, evenals theetuin De Bongerd, waar u naast koffie/thee met appeltaart, kunt genieten van de fruitboomgaard en tuin, die grotendeels vrij toegankelijk zijn gemaakt.