Gemeente Winschoten


13 september Open Monumentendag

Zaterdag 13 september is het weer zover, dan is het tijd om te genieten van de monumenten in Nederland. In Winschoten is dit jaar onder andere het monumentale deel van het stadhuis opengesteld voor publiek. Burgemeester J.G. Vlietstra opent daar om 11.00 uur de Open Monumentendag in Winschoten.
Van 10.00 uur tot 16.00 uur is het stadhuis, via de ingang aan de Langestraat, geopend voor het publiek. Er zijn gidsen aanwezig die rondleidingen verzorgen en die u meer vertellen over de raadzaal, de kamer waar het college van burgemeester en wethouders vergadert, en over de geschiedenis van het gebouw. In de kantine van het stadhuis wordt het project "Wij maken Winschoten mooi" gepresenteerd. Ook is daar informatie verkrijgbaar over de oude vestingwal van Winschoten en de route die daarlangs loopt.

Ook de Toren aan de Torenstraat is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Hier is het mini-carillon te bekijken, 2 miniatuurtorens en een expositie over de geschiedenis van Winschoten. Uiteraard is ook het mooie uitzicht over Winschoten de moeite waard.

De Marktpleinkerk aan het Marktplein is van 10.00 tot 12.00 uur open voor publiek. Om 10.00 uur geeft het Christelijk Mannenkoor Beilen, onder leiding van Johan L. Rodenhuis, daar een concert van een half uur. Dit is vrij toegankelijk. Het Mannenkoor treedt ter gelegenheid van de Open Monumentendag 5 keer op in kerken in de provincie. De start is om 10 uur in Winschoten. Vervolgens spelen ze om 11.30 uur in Oude Pekela, om 13.30 uur in Vlagtwedde, om 15.00 uur in Onstwedde en om 19.00 uur in Veendam.

Ook bijzonder is de `gemalentocht' vanaf het Museum Stoomgemaal. Deze tocht voert per touringcar en boot langs de verschillende gemalen. Het vertrek is om 9.00 uur vanaf het Museum Stoomgemaal, Oostereinde 4, waar u rond 14.30 uur weer terug bent. De kosten bedragen EUR 20,- per persoon, hier is een lunchpakket bij inbegrepen. Voor aanmelding, er kunnen maximaal 35 mensen mee, kunt u terecht bij Koos Hogerman, 06-27045655. Het Museum Stoomgemaal zelf is geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Uiteraard zijn ook de molens Dijkstra, Edens en Berg gedurende de Open Monumentendag te bezichtigen. De molens zijn geopend tussen 13.00 en 16.00 uur.

Voor de meest recente informatie over geopende monumenten tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 13 september kunt u terecht op www.winschoten.nl.