Gemeente Zederik


Evenementen

Open Monumentendag 2008

Open monumentendag
Zaterdag 13 september

De komende weken informeren wij u op deze pagina over de activiteiten die in Zederik plaatsvinden tijdens de Open Monumentendag.

Tentoonstelling Frans de Jong

Tijdens de Open Monumentendag wordt in het gemeentehuis in Meerkerk de tentoonstelling Sporen van het verleden, Beelden van het heden, Een oeuvre van regionale architectuur geopend.

Deze tentoonstelling is gewijd aan het werk van Frans de Jong (1876 - 1942), regionaal architect uit Lexmond die in de eerste helft van de 20e eeuw een belangrijk deel van onze directe omgeving het gezicht gegeven dat het nu nog heeft. Maar liefst 150 bouwwerken in Zederik, voornamelijk nog in gebruik zijnde woonhuizen, kunnen aan Frans de Jong worden toegeschreven. Daarmee heeft de architect grote invloed gehad op de sfeer in onze streek.

Openingstijden: Op 13 september 2008 van 10.00 tot 17.00 uur. Overige dagen tijdens kantooruren. De tentoonstelling is nog te zien tot 1 oktober in het gemeentehuis aan de Prinses Marijkeweg 1 in Meerkerk.

De tentoonstelling is een initiatief van Monumentencommissie Zederik, Stichting Culturele Raad Zederik, Historische Vereniging Lexmond en Hei- en Boeicop en Gemeente Zederik

Sponsors: Rabobank Vijfheerenlanden, Aannemingsbedrijf Panco BV (Noordeloos), Aannemingsbedrijf P. van Leeuwen (Meerkerk), Smeed- en Konstruktiebedrijf Van der Vegt bv (Lexmond), Koninklijke Woudenberg Ameide.

Fietsroute (20 km)

Net als vorig jaar is er ook voor deze Open Monumentendag een fietsroute uitgezet. Op de speciale fietskaart is niet alleen de route gemarkeerd, maar ook de door architect Frans de Jong ontworpen woonhuizen die u onderweg tegenkomt. U start in Meerkerk en fietst via Hei- en Boeicop, Vianen en Lexmond weer terug naar Meerkerk. De route is eventueel te verlengen tot ongeveer 30 kilometer. U komt in dat geval ook langs Ameide. De fietskaart is verkrijgbaar op het gemeentehuis.

Download hier de fietsroute.

Stadhuis Ameide

In het oude stadhuisje aan de Dam in Ameide kunt u bij Historische Vereniging Ameide/Tienhoven een stamboomonderzoek doen. Tevens is er promotiemateriaal van de vereniging verkrijgbaar.

Hervormde kerk Ameide

In de kerk van de Hervormde gemeente in Ameide zijn 42 etsen van het grote gebrandschilderde raam te bewonderen.

Kerkgebouw Hervormde gemeente: Kerkstraat 10, Ameide