Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Open Monumentendag 13 september

29 augustus 2008 print
In Uithoorn zetten op Open Monumentendag 13 september drie monumenten de deur open om bezoek te ontvangen.

Men kan de sfeer proeven in de Thamerkerk, bier proeven en van kunst genieten in brouwerij De Schans en rondneuzen en kijken hoe beeldhouwer Gerard van Hulzen aan het werk is in zijn atelier op het Fort aan de Drecht. De Open Monumentendag duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

Thamerkerk, Amsteldijk-Noord 3

Open deur Thamerkerk De naam Thamerkerk verwijst naar het buurtschap Thamen, dat lag ter hoogte van de Europarei. Het ontvolkte toen de bewoners door de vervening werden gedwongen hoger en droger langs de Amstel te gaan wonen. In 1663 werd in de bocht van de Amstel een kerk gebouwd, die in 1834 door het huidige gebouw werd vervangen. Het ontwerp in Biedermeier stijl was van de hand van gemeentelid L. van Heusden. De Thamerkerk onderging twee rigoureuze verbouwingen. De eerste begin twintigste eeuw, toen het balkon werd aangelegd en het orgel, dat ouder is dan de kerk, van achter naar voor verhuisde. De tweede verbouwing vond begin jaren negentig plaats. De kerk is nog immer in gebruik bij de protestantse gemeente van Uithoorn. Daarnaast exploiteert de Stichting Beheer Historisch Erfgoed Uithoorn het gebouw. Alleen op Open Monumentendag kan men via de ingang die naar het orgel voert en die te vinden is op het kerkhof over het tongewelf heen naar het torentje klimmen, om van daaruit van een panoramisch uitzicht over het dorp en de polders te genieten. In de kerk wordt van tijd tot tijd het orgel bespeeld.

Brouwerij De Schans, Schans 17-21

Na de brand die op 23 juli 1781 nagenoeg heel Uithoorn in as legde verrees dit huizenblok. Na vele verbouwingen door verschillende families werd het rijtje woningen eind vorige eeuw nog eens goed onder handen genomen door de huidige gebruikers. In 1996 werd de basis restauratie voltooid, waarmee het complex weer werd teruggebracht tot de originele omvang. Ooit was het een groot woonhuis, met iets rechts van het midden de hoofdingang en in de steeg achter de poort links een dienstingang, waarvan nog sporen te zien zijn in de buitenmuur. Het gemeentelijke monument werd ingericht als ambachtelijke bierbrouwerij annex bierspeciaalzaak De Schans. Wie binnen rondkijkt krijgt een indruk van de sfeer van het oorspronkelijke woonhuis met uitzicht op de royale tuin met tuinhuis. In het proeflokaal is een expositie van Piet van Gelder en kan men zich laven aan een gratis monumentenbiertje. Zijn schilderijen hebben een industriële invalshoek en tonen haven en bouwplaatsen. Ook worden foto's geprojecteerd van winkels en bedrijven in de Schans een eeuw geleden, plus een visie op de toekomst van Uithoorn. Die zowel zal prikkelen als schokken.

Fort aan de Drecht Fort aan de Drecht, Grevelingen 30-66 Dwars door Uithoorn loopt het tracé van de Stelling van Amsterdam, een eind negentiende/begin twintigste eeuw aangelegd verdedigingswerk, bestaande uit een 135 kilometer lange dijk en een veertigtal forten. Het gebied buiten de dijk, die een ruime cirkel trok rondom de hoofdstad, zou in tijden van nood onder een laagje water worden gezet. De forten bewaakten de droog liggende toegangswegen tot de stad, waarover een aanvallend leger zou moeten optrekken. Van augustus 1914 tot eind maart 1916 was de Stelling van Amsterdam op oorlogssterkte, al zijn er geen onderwaterzettingen geweest. Fort aan de Drecht werd voltooid in 1911. In de ruimtes waar de soldaten verbleven zijn nu onder meer de werkplaatsen van Crea ondergebracht, galerie Het Fort, bedrijfjes, restaurant Amstelfort en heeft beeldhouwer Gerard van Hulzen zijn atelier. De beeldhouwer zal deze zaterdag daar aan het werk zijn en mensen zijn welkom om bij hem te kijken en hem vragen te stellen. Zowel over zijn kunstenaarschap als over het fort, want ook daarover weet hij honderduit te vertellen. In de keelkazemat, waar het geschut stond opgesteld, is een permanente expositie over de Stelling van Amsterdam.
^

* Activiteiten en evenementen