Gemeente Waalwijk 13 september Open Monumentendag

In het weekend van 13 en 14 september wordt in het hele land weer de Open Monumentendag gehouden. Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van sporen. Ook in Waalwijk kunnen bezoekers op zaterdag 13 september op allerlei manieren gaan speuren naar sporen. Sporen in de stad of het dorp, in een monument en sporen in het land. Dit thema is gekozen om extra aandacht te besteden aan archeologie, maar ook aan bouwhistorie. Alle activiteiten in Waspik, Sprang-Capelle en Waalwijk op een rij:

Waspik


· Tentoonstelling Tussen Kunst & Kitsch
In het ontmoetingscentrum Den Bolder in Waspik is op zaterdag 13 september van 10.00 uur tot 17.00 uur de tentoonstelling Tussen Kunst & Kitsch te zien met oude bodemvondsten uit de gemeente Waalwijk. Ook is een tweetal deskundigen aanwezig om uw bodemvondsten te bekijken en te beoordelen.


· Sporenroute Van haven tot haven
Voor de liefhebbers van sporen in het landschap is tijdens Open Monumentendag vanaf 10.00 tot 17.00 uur een sporen(wandel)route uitgezet die loopt van haven tot haven. U begint zaterdag 13 september in het ontmoetingscentrum Den Bolder en eindigt bij t Vaartje. Daar kunt u kosteloos en in stijl de paardentram weer terugpakken. Ook vindt u tijdens uw ontdekkingstocht een aantal gidsen, die u graag vertellen over deze bijzondere sporen in het landschap.


· Tentoonstelling Sporen van oude en nieuwe beeldtaal, oude en nieuwe waarden
Op zaterdag 13 september is vanaf 10.15 uur tot 17.00 uur in klooster Lumina de tentoonstelling Oude en nieuwe beeldtaal, oude en nieuwe waarden te bezichtigen. Deze tentoonstelling - die ook in de Theresiakerk is te zien - laat u genieten van de vele prachtige religieuze beelden die in en rondom de kerk en het klooster te zien zijn. Terwijl u rondwandelt, ziet u oude schildertechnieken van frescos, iconen en heiligenbeelden.
Op zondag 14 september is de tentoonstelling van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Sprang-Capelle


· Wandeling naar Kasteel Zuidewijn
In Sprang-Capelle kunt u op Open Monumentendag een wandeling maken in dit mooie dorp. Tijdens de anderhalf uur die u onderweg bent vliegt de tijd voorbij dankzij de vertelkunst van onze gidsen. U vertrekt aan de Winterdijk 1, tegenover café Pension Landzicht van Heumen. De rondleiding eindigt in de tuin van kasteel Zuidewijn. Vanaf 12.00 uur vertrekt er elk half uur een groep.

Waalwijk


· Rondleiding en fototentoonstelling Sporen in de Gedempte Haven Geïnteresseerden in de historie van het gebied van de Gedempte Haven kunnen hun hart ophalen tijdens de rondleiding die enkele leden van heemkundekring De Erstelinghe er deze dag verzorgen. De rondleidingen zijn om 10.30, 12.00, 13.30 en 15.00 uur.
Terwijl u hierop wacht (of net terugkomt) in ontmoetingscentrum de Haven (Leefdaelhof) kunt u een fototentoonstelling bezichtigen van een groot aantal fotos met beschrijving over het gebied rondom de haven.


· Rondleiding en muziek in hervormde Havenkerk Halverwege de vijftiende eeuw werd in Waalwijk op de grens met Besoijen een kerk gebouwd. Lange tijd vormden de kerk en de haven het centrum van Waalwijk. De kerk, ook bekend als De Havenkerk, is door de eeuwen heen diverse malen van vorm veranderd en gerestaureerd. U kunt deze kerk vanaf 10.30 uur iedere anderhalf uur bezichtigen onder leiding van een deskundige gids. Ook treedt op zaterdag 13 september van 11.00 uur tot 11.30 uur Kamerkoor Tourdion op. Een echte aanrader, deze muziek in die bijzondere ambiance!


· Restaurant Dijk 12, Drink & Dine
Moe van het tot u nemen van al die culturele sporen? Behoefte aan goede muziek? Of gewoon zin in wat ontspanning met een lekker drankje of hapje erbij? In het gerestaureerde restaurant Dijk 12, Drink & Dine treden op zaterdag 13 september van 11.45 uur tot 17.00 uur diverse koren op.


· Nederlands Leder- en Schoenenmuseum
Sporen en de lederindustrie zijn al jarenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaar dat dit bijzondere museum op deze Open Monumentendag 2008 niet mag ontbreken in het programma. Bent u bezoeker van één van onze activiteiten tijdens de Open Monumentendag in Waalwijk, dan ontvangt u op de betreffende locatie een coupon voor een gratis entree voor één persoon aan dit fraaie museum op zaterdag 13 september. U bent welkom van 10.00 uur tot 17.00 uur.


· Openstelling van de Sint Jan den Doper
Net als het Lumina Klooster stelt de Sint Jan den Doper in Waalwijk de deuren open ter gelegenheid van zowel Open Monumentendag 2008 als in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed. Deze mooie kerk biedt deze dag bovendien een gevarieerd aanbod voor jong én oud met van 11.45 uur 17.00 uur een rondleiding, zang, dans en orgelspel. Vanaf 16.30 uur is er een sponsorloop met hulp van kinderen van Basisschool Besoyen en de Theresiaschool in het kader van een goed doel. De kerk is vrij toegankelijk van 13.00 uur 17.00 uur.

Meer informatie
Op de website van het Uitpunt Waalwijk; www.uitinwaalwijk.nl en op de gemeentelijke website www.waalwijk.nl meer nieuws over de Open Monumentdag 2008. Hier vindt u ook het complete programmaboekje van deze dag. Op de website van de landelijke stichting www.openmonumentendag.nl is meer informatie over het thema te downloaden.

Publicatie datum 01-09-2008