Gemeente Berkelland

Persbericht

Maandag 1 september 2008

Zeven poëziemasten van kunstenaar René Knip
Berkelland onthult kunst op de begraafplaats van Eibergen

Op zaterdag 13 september worden op de begraafplaats van Eibergen zeven poëziemasten van de Amsterdamse kunstenaar René Knip onthuld. Hij vervaardigde 'dragers' waarop gedichten van Nederlandse dichters worden afgebeeld. De officiële handeling wordt om 15.00 uur voorafgegaan door een bijeenkomst voor genodigden in het Eibergse museum 'de Scheper', waar de tentoonstelling 'begraven in Eibergen' kan worden bekeken. Om 16.00 uur vertrekt het gezelschap naar de openbare/rooms-katholieke begraafplaats aan de Haaksbergseweg in Eibergen

Afwijkende vormen
Het kunstproject omvat zeven veelvormige masten van cortenstaal. Cortenstaal is een staalsoort die een dof bruine roestlaag krijgt, maar verder alle eigenschappen van staal heeft. De masten zijn getooid met een glanzend verguld deel in verschillende vormen. Voor het materiaal en de vorm werd gekozen om deze objecten qua kleur en vorm duidelijk gescheiden te houden van de overwegend grijze stenen die over de grond gezien de begraafplaats vullen.

Ingezonden gedichten
De gedichten werden ingediend door belangstellenden uit het gehele land die, na artikelen in de pers in het voorjaar van 2004, geïnteresseerd waren geraakt in dit project. Uit de ingediende gedichten werd een selectie samengesteld door enkele leden van de kunstcommissie, afgevaardigden van de verschillende Eibergse kerkgenootschappen, de Raad van Kerken, het Humanistisch Verbond en enkele andere literair geïnteresseerde inwoners. Realisatie van het project liet vooral op zich wachten omdat het benodigde geld nog bijeen moest worden gebracht. Onder andere door een bijdrage van de Stichting Uitvaartzorg Eibergen en de provincie Gelderland is dit nu gelukt. Bij de officiële onthulling zullen ook de gekozen gedichten bekend worden gemaakt.

Uitbreiding begraafplaats
In 2004 werd gewerkt aan uitbreiding van de begraafplaats. Een gedachte van de toenmalige gemeente Eibergen was om daarbij ook kunst toe te passen. De kunstcommissie maakte daarop een advies dat nu wordt uitgevoerd. Om de gedichten te inventariseren zijn in 2004 de voorgangers van de verschillende kerkelijke gezindten aangeschreven om via de achterban gedichten te verzamelen. En er bestond voor inwoners de gelegenheid suggesties te doen. Het ging daarbij om literatuur van dichters/schrijvers en dus niet om de tekstregels die door nabestaanden zelf wel eens in een overlijdensadvertentie worden vermeld.




Gemeente Berkelland