Gemeente Nijkerk


OPEN MONUMENTENDAG 2008

LANDELIJK THEMA: SPOREN UIT HET VERLEDEN

Zaterdag 13 september 2008
In 2008 draagt de Open Monumentendag het thema 'Sporen uit het verleden. Ieder monument heeft een geschiedenis die haar sporen duidelijk zichtbaar, verscholen of onzichtbaar heeft nagelaten. Nijkerk bezit een schat aan sporen die veel vertellen over de ontstaansgeschiedenis, de bebouwing, maar ook over de stadsverdediging, leefwijze en verplaatsingen.

In Nijkerk is gekozen voor sporen in de bodem die niet zo makkelijk te vinden zijn of sporen waar je niet op let. Dit thema sluit aan bij de tentoonstelling in Museum Oud Nijkerk, waar een expositie is ingericht over archeologie, dat is de wetenschap die bodemschatten bestudeert. Vondsten die te voorschijn kwamen bij het graven van de riolering, in bouwputten in het centrum van Nijkerk en in het buitengebied bij het ploegen op het land.
Het is tegenwoordig wettelijk verplicht, dat bij elke grondverstoring een archeologisch onderzoek moet plaats vinden. Iedere bouwput moet nauwkeurig worden onderzocht op sporen uit het verleden. Het bouwbedrijf moet voor de kosten opdraaien.

De te bezoeken monumenten die op deze dag aan de orde komen zijn voornamelijk per fiets te bereiken. Het is daarom te hopen, dat het weer wil mee werken. Overigens kunnen deze monumenten ook na de Open Monumentendag bezocht worden.

Het zijn:


*De Breede Beek

*Het kanaal van de Hertog van Gelre

*De Laak

*De havenspoorlijn

Ook zijn verschillende gebouwen in Nijkerk te bezichtigen: (openingstijden van 10.00 tot 16.00 uur)


*De Grote Kerk

*Huize De Brink

*Stoomgemaal Hertog Reinout

*Korenmolen De Hoop in Appel (net als alle andere zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur geopend voor bezoek)

In Hoevelaken:
(openingstijden van 10.00 tot 13.00 uur).


*Hervormde Kerk

*Huize Hoevelaken

De start van deze monumentendag vindt om 10.00 uur plaats in Museum Oud Nijkerk, Holkerstraat 6.
Wethouder M.A. Manten verricht de openingshandeling. Hij opent hiermee ook de thematentoonstelling over archeologie en maakt bekend welk pand in Nijkerk monument van het jaar is geworden.

Tijdens de opening spelen enkele muzikanten van de Nijkerkse Fanfare op de toren van de Grote Kerk. Beiaardier Freek Bakker strooit daarna feestelijke carillonklanken over Nijkerk uit.

Om 11.00 uur wordt op de kruising Vetkamp-Havenlijn een informatiebord over deze goederenspoorlijn onthuld.

De bezoekers kunnen in het museum aan de Holkerstraat 6, bij het VVV-kantoor op het Plein en op het stadhuis een informatiemap krijgen waarin alle te bezichtigen objecten zijn beschreven.