Waterschap Noorderzijlvest


Website Noorderzijlvest > Actueel > Persberichten > De Waterwolf opengesteld voor publiek

De Waterwolf opengesteld voor publiek

Tijdens de open monumentendag op 13 september ontvangt waterschap Noorderzijlvest u graag in het gemaal De Waterwolf, een fraai stuk industrieel erfgoed. Door de vroegere elektrische aandrijving heet het gemaal ook wel "Electra". Sinds 1975 zorgen vier dieselmotoren voor de aandrijving van het gemaal, de naam Electra is in de volksmond blijven bestaan.

In 1920 begon het elektrisch boezemgemaal De Waterwolf in het Reitdiep aan zijn belangrijke taak: de afvoer van water uit een groot deel van de provincie Groningen en de kop van Drenthe. Vandaag de dag vervult De Waterwolf nog steeds een sleutelfunctie in de afvoer van overtollig water via het Lauwersmeer naar de Waddenzee. In tijden van veel regen kunnen de vier enorme pompen samen maar liefst vierduizend kubieke meter water per minuut verplaatsen. Hoeveel dat is? Een huiskamer vol water in één seconde.

Blijvende inspanning
Dankzij De Waterwolf hebben bewoners in de kop van Drenthe tot aan 't Wad droge voeten en kunnen de boeren hun bedrijf uitoefenen zonder dat hun landbouwgronden onder water lopen. Maar we kunnen niet stil zitten: de zeespiegel rijst en de bodem daalt, vooral door de winning van aardgas. Een goede waterhuishouding vraagt dan ook om een blijvende inspanning van het waterschap. Nu en in de toekomst. Het bestuur van het waterschap Noorderzijlvest neemt beslissingen over het waterbeheer in uw omgeving. Vindt u dit belangrijk en heeft u er een mening over? Stem dan van 13 t/m 25 november op de kandidaat van uw keuze voor een nieuw bestuur van het waterschap.

Van harte welkom
Tijdens de Open Monumentendag kunt u met eigen ogen zien hoe de binnenkant van dit imposante gebouw eruit ziet. Met recht een monument. En er is uiteraard deskundige uitleg over de werking van zo een groot gemaal. Waterschap Noorderzijlvest nodigt u, op 13 september tussen 10.30 uur en 17.00 uur, van harte uit bij gemaal "De Waterwolf", Teenstraweg 2, Lauwerzijl.

Waterschap Noorderzijlvest heeft een webpagina aan De Waterwolf gewijdt. Hier vindt u achtergronden en interessante wetenswaardigheden over het gemaal.