Gemeente Dongen


Op zoek naar sporen uit het verleden

Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen organiseert in samenwerking met de gemeente Dongen de Open Monumentendag 2008. Dit jaar gaan we op de meest historische plek van Dongen, de Heuvel en omgeving, op zoek naar sporen uit het verleden. Op de brink van de Heuvel en in de directe omgeving kunnen jong en oud deelnemen aan verschillende activiteiten.

Om 10.30 uur opent wethouder Joop Velthoven de Open Monumentendag 2008. Er is een gegidste tour over het terrein van V.d. Assum, waar onder andere grondboren naar het 17e eeuws slotje Lindenheuvel, een bezoek aan leerlooierij Kox én een demonstratie onderwaterarcheologie in de Donge aan de orde komen. Verder wordt er uitleg gegeven bij en over de brug over de Donge in de Rijensestraatweg.

Ook is er een brocante markt op de Heuvel met curiosa, oude boeken en een ruilbeurs voor bidprentjes. Voor de kinderen is er een spoortocht. Op het grasveldje op de Heuvel is er een terrasje en muzikale omlijsting van het Dongens smartlappenkoor Dongens Leed.

Voorafgaand een interessante avond

Voorafgaand aan Open Monumentendag is er op donderdag 11 september een presentatie over sporen door het landschap. In zaal Aurora in de Kerkstraat, zijn er vanaf 20.00 uur een tweetal presentaties bij te wonen. De avond duurt ongeveer tot 22.00 uur en de entree is gratis.

De beide onderwerpen waarover u deze avond wordt geïnformeerd passen helemaal in het thema van de monumentendag van dit jaar: Sporen uit het verleden. De eerste presentatie gaat over de Tram in Dongen. Deze avond wordt niet voor niets in Zaal Aurora gehouden: dat was toentertijd één van de eindstations van de tramlijn. Er wordt aan de hand van nog beschikbaar beeldmateriaal mondelinge toelichting gegeven over t spoor, de tram en de tijd van toen.

Na de pauze wordt u bijgesproken over andere sporen uit het voormalige landschap. U woont misschien in De Hoge Akker? Waarom heet die wijk eigenlijk zo? Waarom is het flatgebouw aan de Dr. W. Dreeslaan Hoog Heiningen genoemd? Hoe komt het industrieterrein ten zuiden van het kanaal aan de naam Tichelrijt?

Kortom, u moet er bij geweest zijn op de Open Monumentendag 2008 in Dongen!