Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Sporen op Open Monumentendag 2008 - persbericht 049, 2008

Op zaterdag 13 september 2008 wordt de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden in Hoogezand-Sappemeer. De opengestelde monumenten zijn op zaterdag tussen 10.00 en 16.30 uur gratis te bezoeken. De monumenten die hun deuren openen voor publiek zijn te herkennen aan de gele vlag of de poster van de Open Monumentendag. Op zondag 14 september zijn van 14.00 tot 16.00 uur ook enkele kerkhoven en begraafplaatsen te bezoeken. Dit jaar zal alles draaien om sporen.

Sporen op Open Monumentendag 2008

De Open Monumentendag van 2008 heeft als thema Sporen. Met het thema `sporen' worden monumenten nog nadrukkelijker dan anders in historisch perspectief geplaatst, en worden al die overblijfselen uit het verre en nabije verleden met elkaar verbonden. Sporen zijn zichtbare verwijzingen naar of restanten van iets dat er ooit was. Binnen dit thema krijgt ook archeologie in Hoogezand-Sappemeer een prominente rol op de Open Monumentendag. Het Comité Open Monumentendag heeft in het kader van het thema `sporen' een verrassend fotoboekje samengesteld.

Tentoonstelling `Archeologische opgravingen in Hoogezand'

Op zaterdag zijn er tussen 10.00 en 16.30 uur tal van bijzondere sporen te bezichtigen in de
Dorpskerk, Woldweg 115 te Kropswolde, waaronder de tentoonstelling `Archeologische opgravingen in Hoogezand'. In het gebied, dat ligt ingeklemd tussen De Vosholen, de Kielsterachterweg en de Kalkwijk, zijn resten uit de middensteentijd gevonden. Op dit terrein wordt nu het nieuwe `Winkelpark Hoogezand' ontwikkeld. Aan de archeologische opgravingen is deelgenomen door tal van amateur-archeologen. Zij zijn op zaterdag in de dorpskerk aanwezig om bezoekers te vertellen over de opgravingen. De tentoonstelling wordt ondersteund door een doorlopende dvd-presentatie over de uitgevoerde werkzaamheden.

Na het monumentenweekend zijn de vondsten ook te zien in de expositieruimte van het gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer, waar aansluitend op het thema `sporen' van Open Monumentendag van 5 september tot 3 oktober 2008 een expositie over dit thema te bezichtigen is.

Ook leerlingen uit de groepen 4 en 8 van de Nico Bulderschool dragen een steentje bij aan de tentoonstelling. Zij maken werkstukken die geïnspireerd zijn op het werk van de graficus Nico Bulder.

Tevens worden er binnen het thema `sporen' foto's getoond, die een directe relatie hebben met Kropswolde en een vroeger kloosterpad door het Zuidlaardermeer.

Gratis programmaboekje

Zowel het aantal monumenten als de grote diversiteit daarvan zijn het bekijken meer dan waard. Het volledige programma van alle monumenten en activiteiten is opgenomen in het jaarlijkse programmaboekje. Onderstaand enkele van de vele fraaie monumenten die hun deuren openstellen.

Blokwachterswoning - Waterhuizen 4, Waterhuizen

Deze voormalige sobere dienstwoning uit 1921 ligt vlak langs het spoor Groningen-Nieuweschans. In en bij de woning is een particulier spoorwegmuseum gevestigd. Er is een nieuw stationnetje in gebruik

Woonhuis, winkel, galerie `De Erker' - Dorpsstraat 184, Kiel-Windeweer

In `De Erker' treft u een combinatie van woonaccessoires uit het verleden en uit het heden aan en er is een doorlopende expositie van schilderijen van Wilma Horlings-Hadders, maar ook een (steeds wisselende) expositie van gastexposanten.

Nederlands Hervormde Kerk (Koepelkerk) - Noorderstraat 167, Sappemeer

De Koepelkerk is op zaterdag vanaf 13.00 uur te bezichtigen. Het kerkgebouw stamt uit ongeveer 1655 en is gebouwd in opdracht van de stad Groningen. Tijdens de Open Monumentendag is er een overzichtstentoonstelling van het leven en werken van Aletta Jacobs.

Historische Scheepswerf - Noorderstraat 308, Sappemeer

Scheepswerf Wolthuis is deels een monument van de twintigste eeuw! De machines, die in de werkplaats staan, zijn van rond 1900. De werkplaats zelf is in 1890 gebouwd en de achtergelegen houten loods (nu gedemonteerd) stamt zelfs uit omstreeks 1800. Deze werf is in 2006 uitgebreid in het nieuws geweest bij het televisieprogramma `Restauratie'. Inmiddels zijn de restauratiewerkzaamheden gestart.

Muzikale activiteiten

Op zaterdag 13 september vinden er veel muzikale activiteiten plaats. Speciale aandacht wordt gevraagd voor de `evensong' in de Damkerk door het Jongenskoor van de muziekschool.

Officiële opening vrij toegankelijk

De officiële opening van de Open Monumentendag is op vrijdag 12 september om 20.00 uur in de Dorpskerk in Kropswolde.

Wethouder Frans Luijckx, die als portefeuillehouder van onder andere economische zaken betrokken is bij de ontwikkeling van het `Winkelpark Hoogezand', zal dit jaar het openingswoord spreken en daarmee het startschot geven voor de Open Monumentendag 2008.

De heer drs. Cuno Koopstra van het Archaeological Research & Consultancy houdt een lezing over de archeologische vondsten op het terrein van het winkelpark aan De Vosholen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Cantorij Kiel-Windeweer.

De officiële opening is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Voor meer informatie over het programma en de opengestelde monumenten kunt u lezen in de gratis zeer fraai uitgevoerde folder over de georganiseerde activiteiten. Deze is af te halen bij de VVV, aan de balie van het gemeentehuis en tijdens de Open Monumentendag bij alle monumenthouders. Tevens kunt u voor meer details terecht op www.openmonumentendag.nl