Gemeente Dongeradeel



---

Zaterdag 13 september Open Monumentendag Noordoost Fryslân

Het tweede weekend van september is de landelijke Open Monumentendag 2008. Dan openen duizenden monumenten in het hele land weer gratis hun deuren. Deze keer kunnen bezoekers ze met heel andere ogen bekijken. Met het landelijke thema Sporen worden alle monumenten nog nadrukkelijker dan anders in historisch perspectief geplaatst.

Speuren naar sporen
De intergemeentelijke werkgroep Open Monumentendag Noordoost Fryslân heeft voor u een selectie gemaakt van rijksmonumenten en andere historische bezienswaardigheden. De werkgroep heeft ze gebundeld binnen het thema: Speuren naar sporen.

Welke monumenten zijn er open in Dongeradeel?
In de gemeente Dongeradeel zijn op zaterdag 13 september van 10.00 - 17.00 uur de volgende monumenten geopend en gratis toegankelijk voor publiek:

* Museum Admiraliteitshuis

* Sluis/gemaal Ezumazijl

* Museum t Fiskershúske

* Garnalenfabriekje Moddergat

* Poldermolen Hantumerleech

Welke activiteiten zijn er in de andere gemeenten? De gemeente Achtkarspelen legt de nadruk op de ijstijden (o.a. De Kruidhof, het IJstijdenmuseum en de pingoruïnes). Dantumadeel stelt het verleden van de Cichorei centraal en stelt daarnaast nog verschillende monumenten open. Ferwerderadiel richt de aandacht op archeologie en de terpen en Kollumerland c.a. zet de monumenten van Veenklooster in de spotlights. Klik hier voor een volledig overzicht.

De Noordoost Friese gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.heten u van harte welkom en wensen u een heel plezierige dag!

Boekje speuren naar sporen
Speciaal voor Open Monumentendag is een boekje samengesteld met globale informatie over de opengestelde monumenten. Aan de hand van de kaart in het boekje kunt u zelf een mooie auto-/fietsroute langs deze monumenten in Noordoost Fryslân samenstellen. Het boekje is te verkrijgen bij het stadhuis, VVV, bibliotheek Dokkum en Esonstad. Op zaterdag 13 september ook bij de deelnemende monumenten.

Activiteiten in de stad Dokkum (10.00 17.00 uur) Daarnaast heeft de gemeente Dongeradeel samen met de Stichting Oud Dockum in de stad de volgende activiteiten georganiseerd:


- wandelroute en een speurtocht voor de jeugd
- gratis rondrit met het Dockumer Lokaaltsje
- gratis boottochtje met de trekschuit
- bezichtiging stadhuis (Suupmarkt)

De wandelroute, rondrit en boottocht starten bij het stadhuis.