Gemeente Aalten


Open Monumentendag gemeente Aalten

Op zaterdag 13 september 2008 vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats in de gemeente Aalten. Het landelijke thema van 2008 is `Sporen'. De opening vindt plaats in de ontvangsthal van de Aaltense Musea, Markt 14-16 in Aalten. Van 9.45 tot 10.00 uur is er een inloop met koffie. Het programma start om 10.00 uur, het tijdstip waarop de deelnemende monumenten voor het publiek toegankelijk zijn. Het comité Open Monumentendag heeft rond het thema routes opgesteld en activiteiten georganiseerd in de gemeente Aalten en het Duitse Süderwick.

Een belangrijk onderdeel van de opening is de uitreiking van de Monumentenprijs gemeente Aalten 2008. Voor deze prijs zijn drie kandidaten genomineerd, te weten:


· De Vinkenburg, Misterstraat 44 te Bredevoort;


· Boerderij Ovink Ni-jhuus, Ovinkveld 4 in De Heurne;


· De heer B.L. Post voor zijn werk voor de Oude Helenakerk te Aalten.

De voorzitter van de monumentencommissie, de heer G.J. van Lochem, geeft een toelichting op de nominaties. Wethouder Ten Voorde zal de prijs uitreiken aan de winnaar. De prijs bestaat uit een cheque ter waarde van 250,-- en een kunstwerk dat speciaal voor de gelegenheid is vervaardigd door beeldend kunstenares Dinie Wikkerink.

Programma

Tijdens de Monumentendag zijn een twintigtal monumenten geopend. Naast de opengestelde panden is er een expositie over archeologie in het gebouw op t Zand in Bredevoort. Er zijn twee fietsroutes (verkrijgbaar bij de VVVs Aalten en Dinxperlo en Boek op t Zand te Bredevoort): één voor Dinxperlo-Süderwick en omgeving, en één voor Aalten-Bredevoort en omgeving. Ook is bij de VVVs het overzicht van deelnemende panden te verkrijgen. Om 14.00 uur wordt in Süderwick/Dinxperlo een historische wapensteen en een replica onthuld nabij de St. Michaelskirche.

Nieuwe flyer gepresenteerd

Tijdens de opening wordt tevens een nieuwe flyer gepresenteerd met de titel Monumenten in de gemeente Aalten. Deze flyer is bedoeld om huidige en toekomstige eigenaren van monumenten te informeren over bijvoorbeeld de monumentenlijst, de monumentenvergunning en subsidiemogelijkheden.