Gemeente Zoetermeer

Open monumentendag: sporen van historisch Zoetermeer

De Open monumentendag op zaterdag 13 september staat in het teken van `Sporen'. Het programma begint om 10.30 uur op het pleintje voor Dorpsstraat 114. De voorzitter van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer overhandigt dan het eerste exemplaar van het Open monumentendagboek aan wethouder Pieter Smit.

Het boek

Het Historisch Genootschap heeft gewerkt aan het boek `Sporen van... historisch Zoetermeer'. Hierin staan verhalen over archeologisch onderzoek naar gevonden zaden, aardewerk en glas en het speurwerk naar een schoutenfamilie uit de zestiende eeuw. Ook zijn er foto´s uit de collectie van het Historisch Genootschap, interviews, en een wandel- en fietstocht in het boek te vinden.

Onthullingen

Daarna volgt de onthulling van een monument ter herinnering aan het middeleeuwse kasteel Palenstein. Dit kasteel heeft ooit op het plein gestaan. In de grond, in geschriften en op afbeeldingen zijn verschillende sporen nagelaten. De wethouder onthult het monument in de vorm van een paal, waarin een cd-rom van het virtuele kasteel Palenstein wordt geïnstalleerd. Deze staat op een vloertje van kloostermoppen die afkomstig zijn uit de fundamenten van het oude kasteel. Zo kan iedereen met de voeten op de originele stenen door het virtuele kasteel wandelen. Tegelijkertijd onthult de wethouder een historische gevelsteen van het buitenhuis Palenstein, de opvolger van het oude kasteel.

Opengestelde monumenten

De volgende monumenten zijn opengesteld voor een bezichtiging tussen 10.00 en 16.00 uur:

* 't Oude Huis/Stadsmuseum, Dorpsstraat 7
* Oude Kerk, Dorpsstraat 59

* Nicolaaskerk, Dorpsstraat 24

* Pelgrimskerk, Eerste Stationsstraat 86

* Adventskerk, Julianalaan 3

* Stadsboerderij Het Buitenbeest, Voorweg 93
* Boerderij Voorzorg, Voorweg 125

* Kerkelijk Centrum De Oase, Kerkenbos 8

* Korenmolen De Hoop, Eerste Stationsstraat 37a
* Boerderij De Vlaming, Vlamingstraat 2/4: deze boerderij uit 1850/1875 is voor het eerst met Monumentendag open. De boerderij is onlangs van eigenaar gewisseld en is nog niet bewoond in afwachting van een opknapbeurt.

Meer informatie over Zoetermeer is te vinden op www.openmonumentendag.nl