Gemeente Noordwijkerhout

4/9/2008 - Open Monumentendag in Noordwijkerhout

Tijdens Open Monumentendag zijn in ons land vele monumenten, die anders gesloten zijn, in het tweede weekend van september op zaterdag en/of zondag opengesteld voor publiek. In de gemeente Noordwijkerhout zijn op zaterdag 13 september 2008 van 10.00 - 16.00 uur de volgende rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten vrij toegankelijk:
* de Witte Kerk, Dorpsringweg;

* de Heilig Hartkerk, Beeklaan 13 De Zilk;
* het gemeentehuis, Herenweg 4;

* de molen, Leidsevaart 82;

* de Sint Victorkerk, St. Victorlaan 13 (onder voorbehoud);
* de Vonk, Westeinde 94 (geopend van 12.00 tot 16.00 uur).

Verkiezing mooiste pand
De Vereniging Dorpsbehoud organiseert ook dit jaar de verkiezing van het mooiste pand. De volgende panden zijn hiervoor genomineerd:
1. landhuis "Dijckenburg", Westeinde 80;

2. arbeiderswoningen, Langevelderweg 23-25-27;
3. woning, Herenweg 90;

4. kerk "Heilig H. van Jezus", Beeklaan 13;
5. bollenkwekerswoning, Zilkerbinnenweg 39.

Foto´s van deze panden zijn tot en met vrijdag 12 september te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis en op 13 september in de Witte Kerk aan de Dorpsringweg. Tot zaterdag 13 september 14.00 uur kan er gestemd worden door middel van een formulier dat bij de tentoongestelde foto´s ligt of door te mailen naar pandvanhetjaar@dorpsbehoud.nl.
Wethouder Marcel Vissers maakt op zaterdagmiddag 13 september omstreeks 15.00 uur in de Witte Kerk aan de Dorpsringweg bekend welk pand verkozen is tot mooiste pand van het jaar.

Het gemeentehuis
Het oude gedeelte van het gemeentehuis is vrij toegankelijk voor publiek. In de hal is een tentoonstelling ingericht, waarbij Noordwijkerhout rond 1900 centraal staat. Er zijn niet alleen foto´s te bezichtigen, maar ook een pasteltekening van kapel Langeveld, een diorama van abdij Leeuwenhorst, een maquette van kasteel Boekhorst, prentbriefkaarten en een landkaart van Noordwijkerhout rond 1900.

Witte kerk
De Vereniging Dorpsbehoud heeft dit jaar een fototentoonstelling samengesteld van de opgravingen rondom de Witte Kerk, van boerderij Sixenburg, de locaties waar de abdij van Leeuwenhorst, kasteel Boekhorst en het klooster hebben gestaan.

St. Victorkerk
De St. Victorkerk is onder voorbehoud van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend. Gedurende de openstelling vinden er rondleidingen plaats met uitleg over het orgel (geschiedenis, techniek, plannen). Ook zijn er kazuifels (priesterkleding vroeger en nu) en vaandels te bezichtigen. Van 10.00 tot 12.00 uur vindt er een openbare repetitie van het Sancta Mariakoor plaats met o.a. de Missa brevis en het Sancta Maria van Mozart, begeleid door het Leids Kamerorkest.

(vakantiehuis) De Vonk
De Vonk is opengesteld voor het publiek van 12.00 tot 16.00 uur. Gedurende de openstelling vinden er rondleidingen door het gebouw plaats.

De (water)molen
De molen is opengesteld voor het publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Gedurende de openstelling vinden er rondleidingen door de molen plaats en kan men vragen stellen aan de molenaar. Betreding van de molen geschiedt op eigen risico.