Gemeente Heeze-Leende


Monumentendagen 2008

Ontdek de verschillen! Sporen van unieke identiteiten

Open MonumentenDagen op 13 en 14 september

Tijdens de Open MonumentenDagen 2008, op zaterdag 13 en zondag 14 september, zal alles in Heeze-Leende draaien om unieke sporen van elke kern van de gemeente. Eigenlijk zijn het vier afzonderlijke kernen ineen: Leende, Heeze, Strijp en Sterksel. Elk met hun eigen unieke geschiedenis en waardevolle karakter. Deze sporen kunt u (her)ontdekken door een aantal activiteiten.

Bij het gemeentehuis en de VVV-kantoren kunt u een folder met het programma afhalen. Op een aantal locaties worden die dagen activiteiten georganiseerd.

De religieuze sporen van Leende

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat het gebied waar later Leende is ontstaan al in de prehistorische tijd bewoond was. De oorspronkelijke bewoners hebben zich gevestigd op de wat hogere en vruchtbare westelijke oever van de Strijper Aa.

In de Middeleeuwen was Leende kleiner dan Heeze; het is vermoedelijk wel welvarender geweest. De boeren van Leende waren vrije boeren; terwijl de boeren van Heeze langer horigen zijn geweest. Getuige van deze welvaart is de indrukwekkende kerk die in 1474 werd voltooid. Vandaar dat deze in het kader van de Open Monumentendag als icoon voor de `religieuze' identiteit van Leende is gekozen.

In de R.K. Sint Petrus' Bandenkerk vindt een uitgebreid programma plaats van rondleidingen, mogelijkheid tot beklimmen van de toren, een orgelconcert (op zondag 14 september) en een tentoonstelling met (oude) foto's van Wim Pompen over het religieuze verleden van Leende. Openingstijden: zaterdag 13 en zondag 14 september tussen 13:00 en 17:00 uur.

De kunstenaarssporen van Heeze

Eind 19e en begin 20e eeuw was het Brabantse landschap van Heeze en omgeving erg intrek bij diverse Nederlandse kunstenaars. Enkele grote namen zijn Paul Gabriël, M. C. Ritsema en Taco Mesdag. Zij werden hier met open armen ontvangen bij boerenfamilies thuis of in één van de logementen, waaronder `De Pelikaan' van Jan van Dijk (de huidige Hostellerie Van Gaelen). Jan van Dijk bood de kunstenaars onderdak in ruil voor schilderijen. Een aantal van deze schilderijen zijn op deze historische plek bewaard gebleven.

In Hostellerie Van Gaelen (Kapelstraat 48 in Heeze) is een tentoonstelling te zien over het kunstenaarsverleden van Heeze. Deze vindt plaats in de zaal waar nog enkele van de oorspronkelijke schilderijen op houten panelen aanwezig zijn. Openingstijden: zaterdag 13 en zondag 14 september tussen 11.00 en 16.00 uur.

De agrarische sporen van Strijp

Landbouw heeft voor de ontwikkeling van Heeze-Leende een belangrijke rol gespeeld. Nergens anders zijn de agrarische sporen nog zo duidelijk aanwezig als in Leenderstrijp. Hier hebben zich al vroeg de eerste landbouwers gevestigd, al vanaf de Nieuwe Steentijd (vanaf 4000-1500 voor Christus). In de loop der tijd vestigde zich her en der keuterboeren op de schrale zandgronden. Het huidige bewonerspatroon is in de vroege Middeleeuwen ontstaan. Het centrum van Strijp was het `kaatsveld', een driehoekig pleintje met daaromheen enkele wegen waarlangs boerderijen verrezen.

U kunt de agrarische sporen van Strijp wandelend of fietsend ontdekken. Enkele rijksmonumentale boerderijen worden in de folder over de Open Monumentendag toegelicht. Strijp is, naast deze boerderijen, echter nog veel rijker aan agrarisch erfgoed. Dus het is een bezoekje meer dan waard!

De archeologische sporen van Sterksel

De geschiedenis van Sterksel wijkt enigszins af van het gebruikelijke patroon bij Brabantse dorpen en gaat al heel ver terug. Diverse archeologische vondsten duiden hierop. Zo is een uitgestrekt urnenveld gevonden, dat grotendeels vernield is door de ontginning. Verder is ook een zwaard uit de Hallstattcultuur in een tumulus gevonden, evenals een Romeinse geldschat. In 1652 is een nauwkeurige inventaris opgemaakt van het dorp. Sterksel was Sterksel een omgracht dorp, dat bestond uit een kerk, een school, vier boerderijen en een stenen blokhuis (Huize Sterksel).

De gemeente heeft onlangs twee van de vier voornoemde boerderijen opgegraven en op de plek archeologisch onderzoek verricht. De boerderijen stonden aan de huidige Averbodeweg 2 en 4. In dorpshuis Valentijn (Valentijn 3 te Sterksel) kunt u een tentoonstelling zien over de archeologische sporen van Sterksel. Openingstijden: zaterdag 13 en zondag 14 september tussen 11.00 en 17.00 uur.