Gemeente Winschoten


Minister Verburg onthult standbeeld Sicco Mansholt in Blauwestad

Op zaterdag 13 september 2008 zal Gerda Verburg, minister van LNV, om 13.00 uur in Blauwestad het standbeeld van oud Europees landbouwcommissaris Sicco Leendert Mansholt onthullen. Zij doet dit samen met Theda Aghina-Mansholt, de dochter van Sicco Mansholt, in het bijzijn van diverse Groningse en Haagse prominenten. Op deze dag is het 100 jaar geleden dat Mansholt geboren werd.

Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Sicco Leendert Mansholt heeft de Stichting `100 jaar Sicco Mansholt' een drietal projecten in gang gezet: een tentoonstelling met o.a. een film van over het leven van Mansholt gemaakt door Louis van Gasteren, een standbeeld en een symposium. Na de onthulling van het standbeeld, vindt er aansluitend een symposium plaats in Cultuurcentrum van Beresteyn in Veendam.

Sicco Mansholt
Mansholt (1908-1995) stamt uit een geslacht van Oostfriese en Groninger boeren, waarvan zijn overgrootvader Ubbo Jansen Mansholt (1812-1883) afkomstig uit Ditzumerhammrich zich in 1866 vestigde in op de boerderij `Vogelzang' in het Groningse Eexta (Scheemda). Zijn overgrootouders liggen op het Scheemder kerkhof begraven. Een van de kinderen van dit echtpaar was Derk Roelfs Mansholt (1842-1921), die lange tijd een boerderij in Meeden had. Zeven jaar na de geboorte van Sicco's vader, Lambertus Helprich Mansholt, verhuisde het gezin naar de boerderij Thorum in de pas drooggelegde Westpolder bij Ulrum. Daar zag Sicco het levenslicht.

Sicco Mansholt exploiteerde vanaf 1937 een landbouwbedrijf in de Wieringermeer. Na dertien jaar ministerschap werd Mansholt landbouwcommissaris van de pas opgerichte Europese Commissie. Hij is de grondlegger van het landbouwbeleid van Nederland en van Europa. Als Europees landbouwcommissaris speelde hij vanaf 1958 een belangrijke rol bij de schaalvergroting van de landbouw en het ontwikkelen van het Europese beleid. Hij wordt gezien als een van de geestelijke vaders van de Europese samenwerking en de opsteller van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.