Gemeente Purmerend

Open dag brandweer voor jong en oud

09 september 2008

'De brandweer brandt vooruit!'

Op zaterdag 13 september organiseert Brandweer Purmerend de jaarlijkse open dag. Het thema dit jaar is 'De brandweer brandt vooruit!'. Op het kazerneterrein is die vooruitgang te beleven. De nieuwste technieken bij brand en hulpverlening worden gedemonstreerd.

Er is veel te doen en te beleven op de open dag. Zo is de gloednieuwe hoogwerker te bewonderen. Er wordt een spectaculaire autobrand in scène gezet, waarbij het publiek de brandweer in volle actie meemaakt. Bovendien krijgen bezoekers een unieke kans om plaats te nemen in de kantelsimulator: een auto in gekantelde toestand waaruit ze zichzelf en hun medepassagiers moeten bevrijden.

Verder zijn de nieuwste technieken te bekijken. De live beelden van de warmtebeeldcamera zijn te zien (een speciale camera geschikt voor brandbestrijding) en het crash recovery-systeem. Via het intoetsen van een kenteken of automerk zie je snel waar de gordelspanners, accu's en verstevigingen van het voertuig zijn. Op deze manier kan een slachtoffer met zo min mogelijk risico worden bevrijd.

De jeugdbrandweer is ook aanwezig. De jonge bezoekers kunnen actief meedoen met brandjes blussen en fietsen knippen. De allerkleinsten mogen mee met een ritje op de brandweerwagen en op de foto aan het stuur van een van de wagens.

Naast ons eigen brandweerkorps zijn ook andere
hulpverleningsinstanties van de partij. Politie Zaanstreek-Waterland is aanwezig met een stand. Een groep politie-bikers verzorgt demonstraties. Medewerkers van de ambulancedienst en het Rode Kruis staan klaar met voertuigen en toebehoren. Bovendien heeft Brandweer Amsterdam-Amstelland haar 'Coolbox' gestationeerd op ons terrein. In de Coolbox ervaar je hoe het is om een slachtoffer uit een ruimte vol rook te redden. Wie dit het snelste doet, krijgt een prijs!

Brandweer Purmerend heet iedereen van harte welkom op zaterdag 13 september van 10.00 tot 16.00 uur bij de kazerne aan Gorslaan 50.