Gemeente Amsterdam



Persuitnodiging

Aan de redacties en correspondenten

Datum 10 september 2008
Kenmerk 052

Betreft: Start Open Monumentendag Amsterdam 2008 en opening tentoonstelling `Sporen door de stad'.

Geachte mevrouw, mijnheer,

Op 13 en 14 september is de Open Monumentendag. Ruim zestig gebouwen en kerken in Amsterdam openen dan gratis de deuren voor het publiek. Dit jaar is er speciale aandacht voor het oudste deel van de stad, de Wallen, en voor het NDSM-terrein. Het landelijke thema van dit jaar is: `Sporen'. In De Bazel is de tentoonstelling `Sporen door de stad' te zien. De Open Monumentendag wordt georganiseerd door het Bureau Monumenten & Archeologie met de hulp van meer dan honderd vrijwilligers.

Dankzij de aanleg van de Noord/Zuidlijn hebben de archeologen van het Bureau Monumenten & Archeologie op het tracé Rokin/Damrak uniek onderzoek kunnen doen naar de ontstaansgeschiedenis van Amsterdam. Op de tentoonstelling in De Bazel worden de archeologische opgravingen getoond en kan aan de hand van tekeningen, prenten en foto's de (bouw)historische ontwikkeling worden gevolgd. De tentoonstelling is ook na de Open Monumentendag nog tot en met 5 oktober gratis te bezichtigen.

Verder is er in Amsterdam dit jaar speciale aandacht voor het oudste deel van de stad, de Wallen. Hier zijn nog veel bijzondere sporen uit het verre verleden terug te vinden. Sporen die veel ouder zijn dan de gevel in eerste instantie doet vermoeden en een schat aan informatie geven over het leven van de Amsterdammers in vervlogen tijden. Enkele van deze bijzondere panden zoals het Leger des Heils aan de Oudezijds Voorburgwal, Het Korenmeesterhuis aan de Nieuwezijds Kolk, het Trippenhuis en het 17de -eeuwse topmonument van Vingboons aan de Kloveniersburgwal kunnen dit weekend worden bekeken.

In De Bazel, het kloppende hart van de Open Monumentendag, zal Tjeerd Herrema, wethouder Monumenten & Archeologie, de 22ste Open Monumentendag inluiden met de feestelijke opening van de tentoonstelling `Sporen door de stad'. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Datum: vrijdag 12 september 2008 Plaats: De Bazel, Vijzelstraat 32 Tijd: 16.30-18.30 uur Programma:
16.30 uur: Ontvangst en inloop 17.00 uur: Welkom door Esther Agricola, directeur Bureau Monumenten & Archeologie

10 september 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 052 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

17.05 uur: Officiële opening van de Open Monumentendag door wethouder Herrema 17.15 uur: Jerzy Gawronski, hoofd afdeling Archeologie Bureau Monumenten & Archeologie en hoogleraar Maritieme en Urbane Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam over de archeologische opgravingen van de Noord/Zuidlijn die te zien zijn op de tentoonstelling `Sporen door de stad' 17.30 uur: Bezoek aan de tentoonstelling en borrel 18.30 uur: Einde programma

Met vriendelijke groet,
Karlijn van Dongen,
afdeling Bestuursvoorlichting

Bezoekadres Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Karlijn van Dongen 020 552 2967


---- --