Gemeente Emmen

start campagne naoorlogse monumenten op zaterdag 13 september

10 september 2008

Het gemeentebestuur van Emmen wil een monumentenlijst met bouwwerken uit de periode 1940-1965 opstellen. Maar waarom is dat nodig? En kunnen panden die nu gebouwd worden, ook al direct een monumentale status krijgen? Zaterdag 13 september discussieert wethouder Ton Sleeking hierover met Henk Jeuring van de Historische Vereniging en Hans Ladrak van de Bond Heemschut in de Centrale Bibliotheek in Emmen. De discussie start om 14.00 uur. De forumdiscussie vormt de aftrap van een campagne rondom de naoorlogse monumenten in Emmen. Het doel is om te komen tot een lijst met historisch waardevolle bouwwerken uit de wederopbouwjaren.

In de afgelopen jaren is gewerkt aan een gemeentelijke lijst van vooroorlogse monumenten. Deze lijst is ondertussen vastgesteld. Daarmee telt de gemeente Emmen sinds kort totaal zo´n 150 vooroorlogse rijks- en gemeentelijke monumenten. Wethouder Sleeking vindt dat het nu tijd is om de aandacht te richten op ons naoorlogs erfgoed.

Na de Tweede Wereldoorlog kende ook Emmen een bijzondere periode van ontwikkeling en groei. Er kwamen meer mensen naar Emmen, die allemaal een woning nodig hadden. De ontwikkeling van nieuwe bouwmaterialen en constructiemethoden maakte het mogelijk om grote aantallen woningen ineens te bouwen. Het besef groeide, dat niet alleen het huis op zich, maar ook het leef- en woonklimaat erom heen belangrijk waren. Nieuwe wijken, zoals Angelslo en Emmerhout, werden met zorg ontworpen.

Goede vormgeving was belangrijk: van stoel tot stad, van keuken tot kantoor - alles werd tot in detail en met flair ontworpen en geordend. Samenwerking tussen architecten, stedenbouwkundigen en hun opdrachtgevers was het parool, ook in Emmen. Er werden vele unieke woonhuizen, gebouwen, scholen, wijkcentra, industriegebouwen, kantoren en andere objecten gebouwd. Maar welke naoorlogse objecten hebben bescherming nodig en horen thuis op een monumentenlijst van naoorlogse bouwwerken?

De eerste stap om te komen tot zon lijst is een overzicht van historisch waardevolle bouwwerken uit 19401965. De gemeente roept iedereen op, hiervoor suggesties te doen. Het kan gaan om woningen en woongebouwen zijn, maar ook om bedrijfsgebouwen, infrastructurele werken (bruggen, sluizen, etc.), scholen, kerken, wijkcentra, culturele voorzieningen, recreatieve en toeristische voorzieningen en gedenktekens.

Vanaf 13 september kan iedereen via www.emmen.nl/monumenten suggesties voor naoorlogse monumenten inzenden. Ook zijn er reactieformulieren bij de bibliotheken in de gemeente Emmen verkrijgbaar. Op basis van alle inzendingen wordt een selectie gemaakt, die wordt beoordeeld door externe deskundigen. Tot slot wordt de nieuwe monumentenlijst samengesteld. Deze lijst wordt ook op www.emmen.nl/monumenten gepubliceerd.