ProRail

Persbericht

10-09-2008

Audiorondleidingen op monumentale stations

Tijdens de Open Monumentendagen op 13 en 14 september biedt ProRail op vier stations audiorondleidingen aan. Bezoekers kunnen op deze manier genieten van de bijzondere architectonische kenmerken van de gebouwen. Daarnaast is in het stadhuis van Hattem een tentoonstelling ingericht van de archeologische vondsten die zijn gedaan bij de opgravingen voor de Hanzelijn.

De Rijksmonumenten station Maastricht, Haarlem en Den Haag Hollands Spoor en het nieuwe monumentale station Amsterdam Bijlmer-ArenA zijn alle vier indrukwekkende stations. Op de audiorondleidingen zijn tal van interessante leuke feitjes te beluisteren over de historie en bijzonderheden van de bouw.

Op de stations Amsterdam Bijlmer-ArenA en Haarlem is de route van de audiorondleiding aangegeven met markeringen op de vloer. In Den Haag en Maastricht moeten de bezoekers hun weg vinden met behulp van een audiobestand. Deze bestanden zijn vanaf 11 september te downloaden van de site van ProRail: www.prorail.nl/rondleiding. Op station Amsterdam Bijlmer-ArenA wordt een proef gedaan met bluetooth: bezitters van een telefoon met bluetooth ontvangen (als de bluetoothfunctie is ingeschakeld) een berichtje als ze het station binnenkomen en kunnen ter plaatse de rondleiding downloaden.

Op de tentoonstelling in het stadhuis van Hattem zijn schatten te zien die zijn gevonden bij archeologische opgravingen tussen november 2007 en maart 2007 bij knooppunt Hattemerbroek. Tijdens de opgravingen zijn resten gevonden uit verschillende perioden. De objecten zijn tussen de 4.000 en 14.000 jaar oud. De opgravingen zijn gedaan ter voorbereiding van de aanleg van de Hanzelijn.

Â