Gemeente Rotterdam

Het Park bij de Euromast staat op de nominatie om Rijksmonument te worden. Het Park is al ruim 150 jaar een begrip in Rotterdam en staat daarom centraal op de Open Monumentendag op 13 september. Met de presentatie van een boekje, het startsein voor een grondige opknapbeurt en een heel bijzondere rondwandeling krijgt Het Park de eer die het toekomt.

Landschapsarchitect Anja Guinéé en landschapshistorica Lucia Albers deden het afgelopen jaar cultuurhistorisch onderzoek naar Het Park. Van hun bevindingen is een boekje gemaakt waarmee de lezers een historische wandeling door Het Park kunnen maken. Schrijfster Kim Zweerink overhandigt het eerste exemplaar op Open Monumentendag aan Wethouder Bolsius.

Het onderzoek is ook de basis voor een masterplan, een plan voor een grootscheepse opknapbeurt van Het Park. Dat plan, dat naar verwachting eind 2008 klaar is, moet Het Park dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de gebroeders Zocher brengen. Nog dit jaar start een grote opknapbeurt van de Hollandse Tuin voor het Heerenhuys, ondergaan de plantenvakken een grote schoonmaakbeurt en zullen jonge planten ingepland worden.

Geocache wandeling: Speuren per satelliet

Ter ere van de benoeming tot rijksmonument heeft de gemeente Rotterdam een speciale geocache-wandeling uitgezet in Het Park. Met geocaching kunnen geïnteresseerde wandelaars op zoek gaan naar een schat (= cache). De aanwijzingen staan op het internet, een satelliet wijst ze via GPS de weg. De schat is is een waterdichte doos met daarin een logboek en een aantal leuke voorwerpen om te ruilen.

De geocache-route door Het Park leidt de speurders langs bijzondere plekjes. Wethouder Bolsius loopt op 13 september als eerste de route. Daarna staan de aanwijzingen voor het grote publiek op www.geocaching.com onder het nummer GC1FY2Y.

Groene monumenten

Verschillende gebouwen in Het Park zijn al eerder aangewezen als monument: de Noorse kerk, het Herenhuis, het Koetshuis en de Euromast. Ook het standbeeld van Tollens was al beschermd. Maar nu is Het Park als geheel een rijksmonument. Daarmee krijgt het dezelfde status als bijvoorbeeld het Arboretum Trompenburg, Park Schoonoord, Rozenburg Kralingen en de Botanische Tuin naast het Afrikaanderplein. Een indrukwekkende rij groene monumenten die laat zien dat Rotterdam groener is dan menigeen denkt.

Bron: Gemeentewerken, 11-09-2008