Friese waterschappen

september 2008

Molens en gemalen open zaterdag 13 september 2008

friday, 12 september 2008

Wetterskip Fryslân doet mee aan de Friese molendag. Op zaterdag 13 september 2008 zijn de molens van Cornwerd, Aldtsjerk, Bolsward, en Lutke Wierum te bezichtigen. Iedereen is van harte welkom. Ze zijn open van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. Ook het voormalig stoomgemaal aan de Carl Fellingerweg nabij Makkum is die dag gratis open. Verder zijn de sluizen en het gemaal `Dongerdielen' bij Ezumazijl gratis toegankelijk.

Wetterskip Fryslân kan onder extreem natte omstandigheden nog zo'n vijfentwintig molens en windmotoren inzetten om wateroverlast in polders te voorkomen. Daarvoor zijn overeenkomsten afgesloten met de stichtingen `Waterschapserfgoed' en `de Fryske Mole'. Het waterschap gaat er van uit dat de molens onder normale omstandigheden niet nodig zijn, omdat de huidige bemaling daar op is ingericht. Voor extreme gevallen heeft het al de beschikking over acht mobiele waterpompen die overal in de provincie kunnen worden ingezet. Wetterskip Fryslân verwacht dat door de klimaatverandering de kans op veel neerslag in een korte periode zal toenemen. Bij het wegpompen daarvan hebben de monumentale molens nu een functie gekregen.

Welke molens en gemalen van Wetterskip Fryslân zijn geopend?

Molen Lonjé Oude Rijksweg 6 Bolsward Molen Cornwerd Sotterumerdijk 19 Cornwerd Molen Oudkerk Rhaladijk 19 Oudkerk Amerikaanse Windmotor Greate Wierum Legedijk Lutkewierum Voormalig stoomgemaal nabij Makkum Carl Fellingerweg 1 Makkum Sluizen en gemaal Dongerdielen Esonbuorren 1 Anjum

Een overzicht van alle Friese deelnemende molens en gemalen staan op members.lycos.nl/friesemolendag.

Cornwerdermolen

Foto: Martin de Jong, de Cornwerdermolen is open tijdens de Friese molendag op 13 september 2008.