Gemeente Zevenaar


13-09-2008: Koninklijke Onderscheiding Thijs van Leer

Op zaterdag 13 september ontvangt Thijs van Leer een Koninklijke Onderscheiding. Hij is door Hare Majesteit benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Thijs van Leer (60) viert dit jaar zijn 40-jarig artiestenjubileum. Hij is een veelzijdig musicus. Op zijn derde jaar krijgt hij al pianoles van zijn moeder. Als hij acht jaar is, schrijft hij zijn eerste compositie. Op zijn twaalfde krijgt hij dwarsfluitles van zijn vader. Naast fluit en tal van toetseninstrumenten speelt Van Leer mondharmonica.

Thijs van Leer debuteert als beroepsmuzikant in 1968 bij een cabaretgroep van Ramses Shaffy. In 1969 richt hij het Thijs van Leer Trio op. Dit trio begeleidt de Nederlandse opvoeringen van de Amerikaanse musical Hair. Met de komst van gitarist Jan Akkerman ontstaat de band Focus. Jarenlang zijn Van Leer en Akkermans het genie achter het succes van deze band. Met het vertrek van Jan Akkerman komt in 1978 een einde aan Focus. Hierna gaat hij verder met zijn solocarrière.
Het meest bekend is Thijs van Leer geworden met de albumserie `Introspection'. Hierop speelt hij met grote orkestbezetting bewerkingen van klassieke stukken en eigen composities. Met achtergrondzang van Letty de Jong en arrangementen van Rogier van Otterloo. Hij treedt op met collega's zoals Jan Akkerman, Louis van Dijk, Pim en Ruud Jacobs. Er volgen verschillende Focus-reünies. In 2002 wordt hij uitgenodigd om mee te spelen in Hocus Pocus, een band die als eerbetoon aan Focus is opgericht. De samenwerking bevalt zo goed dat hij toetreedt als groepslid. De band treedt sindsdien regelmatig op, onder de naam Focus.
Thijs van Leer is niet alleen een gepassioneerd uitvoerend musicus maar heeft ook als componist zijn sporen verdiend. Een hoogtepunt voor hem is de pauselijke zegen die het door hem gecomponeerde rockoratorium `Dona Nobis Pacem' heeft gekregen. Daarnaast staat hij bekend als een begenadigd leraar die veel jonge mensen op weg helpt en begeleidt.

De versierselen die bij deze onderscheiding horen, worden uitgereikt door burgemeester De Ruiter tijdens een (besloten) jubileumconcert in de Lathumse Kerk, Kerkstraat 10 in Lathum. Deze bijeenkomst begint om 17.00 uur.

Voor meer informatie over dit concert kunt u contact opnemen met de heer Roel Zaadnoordijk, producer van Thijs van Leer, tel: 071-5122 1122 of 06-5331 9003.