Het Nationaal Archief


Meisjes van de fabriek
Den Haag, 30 juli 2008
Tentoonstelling van 13 september t/m 23 november 2008

Uit de ruim 4.000 fotos van de Arbeidsinspectie die in het bezit zijn van het Nationaal Archief presenteert de Kunsthal Rotterdam een selectie van de meest bijzondere opnamen. De zwart-wit fotos zijn door de Arbeidsinspectie gemaakt in de periode 1900-1950 om slechte werkomstandigheden, kinderarbeid, onveilige situaties en beroepsziektes aan het licht te brengen. Het materiaal dat arbeiders aan machines, jonge meisjes in fabriekshallen en thuiswerkers laat zien, komt voor het eerst sinds bijna negentig jaar weer uit de archiefkasten. Speciale aandacht is er voor de close-ups van inspecteur Filarski die een prachtige uitzondering vormen op de zakelijke registraties van zijn collegas. Samen geven de fotos een realistisch tijdsbeeld van arbeidsomstandigheden en industrietakken uit het nabije verleden.

Arbeidsinspectie
Aan het einde van de negentiende eeuw komt kinderarbeid, ondanks het beroemde Kinderwetje van Van Houten (1874) in Nederland nog steeds veel voor. Om de slechte naleving van de kinderwet, te lange werkdagen en onveilige situaties met machines een halt toe te roepen, wordt in 1890 de Arbeidsinspectie opgericht. Het is de eerste onafhankelijke dienst die fabriekshallen en thuis- en buitenwerkers bezoekt om de leeftijd van arbeiders te controleren en te kijken naar arbeidsomstandigheden, veiligheid en hygiëne. Vanaf 1900 wordt het gebruikelijk de schriftelijke rapporten die de inspecteurs opstellen van fotos te voorzien. Eenmaal gefotografeerd zijn misstanden en de gevolgen van ongevallen op de werkvloer immers lastig te ontkennen. De zuiver zakelijke registraties die de inspecteurs maken, dienen als voorbeeld, bewijs of waarschuwing en tonen recht toe recht aan maar op een indringende manier het arbeidsleven in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Inspecteur Filarski
Jan Daniël Filarski (1884-1969) treedt in 1916 in dienst van de Arbeidsinspectie. Hij is technisch ambtenaar van de dienst en zet zich in voor het vergroten van de veiligheid rondom werk met machines. In de tentoonstelling is er speciale aandacht voor de stemmige fotos van inspecteur Filarski die, gemaakt met gevoel en met oog voor detail, een aangename uitzondering vormen op de objectieve registraties van fabriekshallen met jonge meisjes aan de lopende band die zijn collegas maken. In zorgvuldige composities en met een laag camerastandpunt legt hij van zeer dichtbij de arbeidsomstandigheden in de fabrieken vast. Filarskis bedrijfsrapportages zijn opzettelijk wat onscherp, waardoor ze een nostalgisch karakter krijgen waarin de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Fotoarchief
De selectie fotos van de Arbeidsinspectie toont industrietakken en werkzaamheden die tegenwoordig niet meer bestaan of door machines zijn overgenomen: een vrouw in een schort knipt ondergoed in een tricotweverij, een andere groep vrouwen plakt al staande tientallen luciferdoosjes, in een grote fabriekshal verpakken werknemers met de hand chocoladerepen en in een schuur boeten vijf jonge vrouwen netten voor de visserij. Daarmee geeft de unieke collectie met arbeidersportretten en overzichten van fabriekshallen een indruk van het werk in fabrieken en bij particulieren aan het begin van de vorige eeuw.

Publicatie
Bij Waanders Uitgevers verschijnt het gelijknamige boek, ISBN 90 4000 8538 3, 14,95.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Archief, Den Haag.