Ingezonden persbericht


http://www.borsele.nl.kpnis.nl/web/show/id=399445

Open Monumentendag 2008

Zaterdag 13 en zondag 14 september
13.00 - 17.00 uur

Sporen in het Nationaal Landschap
Gemeente Borsele

Open Monumentendag, thema 'Sporen'

Op Open Monumentendag 2008, op 13 en 14 september, zal alles draaien om Sporen. Sporen zijn buiten, in het landschap te vinden, maar ook in de dorpen, in stratenplannen en in de monumenten zelf. Alle bebouwing is een spoor ergens van, van een menselijk ingrijpen, van een herinnering aan wat ooit was... Zaterdag én zondag

In de gemeente Borsele zijn ook dit jaar weer veel monumenten gratis toegankelijk voor publiek. De openingstijden van de monumenten zijn zowel zaterdag 13 als zondag 14 september van 13.00 uur tot 17.00 uur. Niet alle monumenten zijn op beide dagen geopend. Er rijdt dit weekend zelfs een speciale GRATIS bus door de Zak van Zuid-Beveland, die verschillende monumenten aandoet. Verderop in deze tekst vindt u hier meer informatie over. Overzicht van de geopende monumenten

Activiteiten die georganiseerd worden tijdens het weekend Terug naar boven

Sporen in het Nationaal Landschap

De Zak van Zuid-Beveland, volledig gelegen in de gemeente Borsele, heeft de titel Nationaal Landschap gekregen. Deze titel is voorbestemd aan gebieden met unieke kenmerken. Zowel landschappelijk als cultuurhistorisch. Wat dat betreft is er in de Zak van Zuid-Beveland genoeg te zien! Tijdens Open Monumentendag kunt u naast het bezoeken van monumenten ook genieten van het landschap dat het decor vormt hiervoor. Paarden bij Valdijk

Terug naar boven

Centraal infopunt en officiële opening in Baarland

Dit jaar is het centrale infopunt tijdens Open Monumentendag in en bij de Nederlands Hervormde Kerk aan de Slotstraat in Baarland.

Op het terrein van de kerk in Baarland is een tent ingericht waar de volgende organisaties zich presenteren met informatiemateriaal:


* Stichting Landschapsbeheer Zeeland

* Boerderijenstichting Zeeland

* Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland
* Vereniging Natuurmonumenten

* Stichting Oude Zeeuwse Kerken

* Culturele Raad Borsele

Ook is het comité van de Open Monumentendag aanwezig met informatie en routes.

Zaterdag om 13.00 uur vindt de officiële opening in de kerk plaats. De opening zal worden verricht door wethouder M.J. de Bruijne van de gemeente Borsele en zal muzikaal worden omlijst door De Zeeuwse Koorschool en door het muziekensemble MarAzul en een organist.

De openingshandeling zal in het teken staan van een bijzonder persoon, uit vroeger tijden, die heeft gewoond in Baarland. Maar wie is deze persoon?

Nederlands Hervormde Kerk aan de Slotstraat in Baarland

Terug naar boven

UNIEK! GRATIS speciale busdienst langs monumenten in Borsele

De auto neerzetten en helemaal gratis gedurende de hele middag van monument naar monument reizen... dat kan dit jaar in de gemeente Borsele! Zowel zaterdag als zondag rijden er vanaf het gemeentehuis in Heinkenszand ieder half uur bussen richting de open monumenten in de hele gemeente. Het werkt als een zogenaamd "hop on - hop off" systeem. Ongeveer ieder half uur arriveert er een bus bij of in de buurt van het geopende monument. U kunt dus in- en uitstappen waar en wanneer u wilt. In de eerste bus waar u instapt ontvangt u een kaartje, waarmee u gedurende de hele middag toegang heeft tot dit speciale busvervoer. De allereerste bus vertrekt zaterdagmiddag om 12.30 uur rechtstreeks naar Baarland, waar de officiële opening plaatsvindt. Vervolgens vertrekt er vanaf 13.00 uur ieder half uur een zogenaamde "hop on - hop off" bus. Er is een oostelijke en een westelijke route. Uiteraard kunt u beide routes nemen. Wegens het grote aanbod aan monumenten zal het voor u echter niet mogelijk zijn om álle monumenten met deze busservice aan te doen, maar u kunt vast een goede keuze maken! Ook kan de bus niet bij álle monumenten stoppen. Soms moet u een stukje lopen, soms is het monument per bus helemaal niet bereikbaar. Kijkt u daarom goed op de dienstregeling! De dienstregeling kunt u hieronder downloaden.
Ook treft u op zaterdag en zondag tijdens Open Monumentendag deze dienstregeling aan op het mededelingenbord van de gemeente vlak bij de bushalte aan de Stenevate (voor het gemeentehuis) in Heinkenszand. Parkeren kunt u in Heinkenszand op verschillende plekken, onder andere voor en achter het gemeentehuis en op het Kamilleplein (bij het Woonzorgcomplex Dijkstede). Overigens is Heinkenszand goed per openbaar vervoer (bus) bereikbaar en ook dat is tijdens Open Monumentendag gratis!

Terug naar boven

Meer informatie

Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met één van de leden van het comité Open Monumentendag, te bereiken via de gemeente Borsele, tel. (0113) 238383 of via e-mail: info@borsele.nl