Gemeente Oldebroek


Open Monumentendag 2008



Het cultuurhistorisch erfgoed in Nederland staat in het weekend van 13 en 14 september 2008 volop in de belangstelling tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. In ruim 350 gemeenten organiseren diverse comités allerlei activiteiten om het cultuurhistorisch erfgoed aan het publiek bekend te maken. Dit jaar is het thema Sporen. Sporen vinden we in het landschap, in stad en dorp maar ook in monumenten. Ook Oldebroek doet mee aan de Open Monumentendag. Deelnemers aan de Open Monumentendag kunnen op zaterdag 13 september 2008 gratis het boerderijmuseum De Bovenstreek bezoeken. In De Bovenstreek zijn fiets-, auto- en wandelroutes langs de monumenten in onze gemeente beschikbaar. Ook het gratis magazine van de Open Monumentendag is in het museum verkrijgbaar. Meer informatie over de Open Monumentendag vindt u op www.openmonumentendag.nl.

Monumenten in de gemeente Oldebroek
Op www.oldebroek.nl staat onder de rubriek wonen-monumenten veel actuele informatie over het gemeentelijk monumentenbeleid en de 59 monumenten in onze gemeente. Van de meeste monumenten kunt u de beschrijving nalezen of foto's bekijken. Monumenteigenaren kunnen via de website formulieren downloaden voor het aanvragen van een monumentvergunning of subsidie.

Subsidie restauratie kerk Luctor et Emergo
Het oudje kerkje van geloofsgemeenschap Luctor et Emergo aan de Mheneweg Noord 1 in Oldebroek staat sinds 2006 op de gemeentelijke monumentenlijst. Het bestuur van Luctor heeft een plan gemaakt voor het restaureren en gedeeltelijk uitbreiden van de kerk. Het is de bedoeling om daarna de kerk te gebruiken als trouwkapel, rouwcentrum, stilte- en ontmoetingsruimte. Voor de restauratie krijgt Luctor ¤ 120.000 subsidie van de provincie Gelderland. De gemeente Oldebroek heeft ¤ 20.000 subsidie toegekend.