Ingezonden persbericht


Persbericht

10 september 2008

Oud-Dutchbatters en inwoners van Srebrenica lopen samen de Winschoten Run

Sport verbroedert. Zaterdag 13 september lopen Dutchbat veteranen en Servische en Bosnische-inwoners van Srebrenica de Run van Winschoten. Zij vormen samen met medewerkers van de gemeenten Heumen en Winschoten en medewerkers van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en IKV Pax Christi twee teams van elk tien personen.

Zij nemen deel aan dit sportevenement om hun relaties te verbeteren en om geld in te zamelen voor projecten in Srebrenica.

De sportinspanning is onderdeel van een samenwerking tussen de gemeenten Srebrenica, Winschoten en Heumen. In dat kader vonden met steun van IKV Pax Christi, de afgelopen jaren diverse bezoeken over en weer plaats. Herinneringscentrum Kamp Westerbork initieerde in 2007 een bezoek van oud-Dutchbatters aan Srebrenica; het eerste in georganiseerd verband. Dutchbatters en overlevenden van Srebrenica ontmoetten elkaar in een bijzondere bijeenkomst. Ook bezochten de Dutchbatters de burgemeester van Srebrenica. IKV Pax Christi was tijdens dat bezoek verantwoordelijk voor de gesprekken met de overlevenden en nabestaanden.

De deelname aan de Winschoten Run is één van de onderdelen tijdens het bezoek van de afvaardiging uit Srebrenica. Van 9 tot 14 september zal de delegatie overleg hebben met hun gemeentelijke partners. Abdurahman Malkic, de burgemeester van Srebrenica, zal woensdag 10 september aanwezig zijn bij de uitspraak van de rechter in Den Haag. Deze zal oordelen in de zaak tegen de Staat der Nederlanden die aangespannen is door twee families van slachtoffers van Srebrenica. De deelname aan de Run van Winschoten van de burgemeester van Srebrenica is ook bijzonder te noemen. Hij zal letterlijk het estafettestokje overdragen aan Dutchbat III veteraan René Jagt. Beiden maakten op hun eigen manier de val van de enclave Srebrenica op 11 juli 1995 mee. Ook de loco-burgemeester en veteraan Ad Anakotta leveren hun sportieve bijdrage.

Deelnemers aan de Winschoten Run:


- Ambtenaren en medewerkers van de gemeenten Winschoten en Heumen


- De burgemeester en medewerkers van de gemeente Srebrenica:

Abdurahman Malkic (Bosniër), burgemeester

Cvijetin Maksimovic (Serviër), hoofd maatschappelijke zaken en openbare diensten

Munevera Golubovic (Bosniër), juridisch adviseur van de gemeenteraad Srebrenica


- Vluchtelinge uit Srebrenica, nu woonachtig in Den Bosch


- Oud-Dutchbatters, destijds naar Srebrenica uitgezonden


- Medewerkers van vredesorganisatie IKV Pax Christi


- Directeur en medewerkers van Herinneringscentrum Kamp Westerbork


---



Ingezonden persbericht