KNHS


Clinic Olympische kampioene Anky van Grunsven op Hippiade

13 september 2008

Ermelo (KNHS) Op de Hippiade paarden die vandaag op het KNHS-centrum in Ermelo werd gehouden heeft drievoudig Olympische kampioene Anky van Grunsven een interessante clinic verzorgd. De dressuuramazone die pas een paar weken terug is uit Hong Kong en deze week nog werd gehuldigd op de Oranje Afterparty van de KNHS had haar paard Nelson meegenomen en gaf het toegestroomde publiek uitleg over de manier waarop zij haar paarden traint.

Ondanks het slechte weer zaten de tribunes helemaal vol met mensen die een glimp wilden opvangen van de kersverse Olympische kampioene. Ze vertelt: "Het paard Nelson dat ik heb meegenomen is een heel fijn paard, maar voordat ik ga rijden, wordt hij eerst 10 minuten gestapt en daarna nog even gelongeerd. Als ik dat niet doe, dan wil hij nog wel eens gek doen onder het zadel. Gelukkig weet ik dat en is het dan niet zo erg. Ik begin de training met wat rustig losrijden, aan de wat langere teugel waarbij het paard wat langer is ingesteld ga ik wat stappen en draven en ook wat galopperen. Ook ga ik nu nog niet te zwaar zitten om het paard wat te ontspannen."
"Wat ik heel belangrijk vind bij paardrijden is variatie in de training. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door te schakelen in tempo; iedere oefening kun je wat meer voorwaarts rijden of juist terugnemen. Door hier afwisseling in aan te brengen, houd je het voor je paard interessant. Ook moet hij heel erg oplettend zijn want hij weet nooit van tevoren wat jij van hem gaat vragen. Tempocontrole is sowieso in het rijden erg belangrijk, want dat heb je ook nodig in de proef. Tussen de oefeningen door is het goed om je paard eens te belonen. Dit kun je doen met je stem of een klopje op de hals, maar even lange teugel geven is ook een fijne beloning voor je paard, dat geeft hem even een ontspanmoment." Anky sloot haar clinic af door alle onderdelen waarover ze had verteld in de praktijk te laten zien tijdens de Tango-kur.