Internationale milieuprijs gaat naar Delft


DELFT, 20080911 -- Op zaterdag 13 september ontvangt ir. Tjeerd Deelstra, directeur en oprichter van het International Institute for the Urban Environment (IIUE) in Delft, uit handen van Dr. Eckart Würzner* - voorzitter van de Heidelberg International Club en burgemeester van Heidelberg - de prijs voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van het milieu.

Het International Institute for the Urban Environment

Het IIUE ontvangt de prijs voor zijn buitengewone bijdrage aan de duurzame ontwikkeling van steden.
Directeur Tjeerd Deelstra is een Delfts architect en stedenbouwkundige. Al vroeg in zijn carrière zag hij de noodzaak van duurzame ontwikkeling van de stedelijke omgeving. In 1989 richtte hij het International Institute for the Urban Environment (IIUE) op. Onder zijn leiding werkt het IIUE aan de ontwikkeling en uitvoering van projecten, plannen en strategieën voor het verbeteren van het leefmilieu in steden en regio's in Europa en elders ter wereld. In nauwe samenwerking met lokale partijen en overheden heeft het instituut initiatieven genomen op het gebied van duurzame architectuur, stadsplanning en ontwerp, mobiliteit, verkeer en vervoer, energie-, water- en afvalbeheer, stadsnatuur, klimaat en milieueducatie.
De projecten van het IIUE hebben geleid tot blijvende verbetering van het leefmilieu, voor stadsbewoners. Het IIUE speelt internationaal een leidende rol bij het bevorderen van duurzame ontwikkeling en bij het verspreiden van praktijkkennis over duurzame oplossingen naar vele landen in en buiten Europa.
Momenteel bereidt het instituut een Europees langdurig samenwerkingsproject voor over duurzame renovatie van de bestaande stedelijke bebouwing in Noord West Europa.

De Heidelbergprijs voor uitzonderlijke prestaties voor het milieu

De stad Heidelberg onderhoudt middels de Heidelberg Club International (HCI) contacten met prominente vertegenwoordigers uit de levenswetenschappen, het milieubeleid en -beheer en duurzaam toerisme, met als doel know-how en ervaring internationaal te delen.
De `Award for Environmental Excellence' werd in 1995 ingesteld met de bedoeling wereldwijd praktische prestaties te stimuleren die tot blijvende verbetering van het milieu leiden. De prijs wordt om de drie jaar toegekend. In 2005 kreeg de Britse wetenschapper John Landers met de Braziliaanse organisatie Planito Direto no Cerrado de prijs voor hun uitzonderlijke bijdrage aan duurzame landbouw.





The International Institute for the Urban Environment