Technische Universiteit Delft

Plasterk presenteert 'Building for bouwkunde'
ideeënprijsvraag voor nieuw Delfts faculteitsgebouw

De faculteit Bouwkunde van de TU Delft daagt studenten, architecten en stedenbouwers uit om tot ideeën voor het onderwijsgebouw van de toekomst en haar positie in het stedelijk netwerk te komen. Minister Plasterk presenteert de ideeënprijsvraag op zaterdag 13 september, op de Architectuur Biënnale van Venetië. In december kiest een internationale jury vervolgens de winnaars. De beste ideeën worden meegenomen bij het ontwerp van een nieuwe faculteitsgebouw voor Bouwkunde, als vervanging voor het gebouw dat op 13 mei 2008 door brand volledig werd verwoest.

Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal de ideeënprijsvraag op zaterdag 13 september om 13.00 uur officieel lanceren op de Architectuur Biënnale in Venetië in het Nederlandse Paviljoen.

Onderwijsgebouw van de Toekomst
De ideeënprijsvraag stelt twee thema's centraal, het Onderwijsgebouw van de Toekomst en de relatie van de campus met de stad. De opzet van een prijsvraag biedt de kans om ontwerpend onderzoek te stimuleren en om creativiteit te mobiliseren onder de waardevolle jongere generatie ontwerpers. Daarnaast heeft de ideeënprijsvraag ten doel de vakinhoudelijke ontwikkeling te bevorderen door middel van kritische reflectie en debat.

De lancering van de prijsvraag is onderdeel van de presentatie van het Nederlands Architectuur instituut, ArchiFeniks. Deze tentoonstelling wordt officieel geopend op vrijdag 12 september om 18.00 uur door Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

Jurering
In december 2008 worden de ideeën door een internationale vakjury beoordeeld. In totaal is er een prijzengeld van 30.000 euro beschikbaar gesteld. De winnende ontwerpen worden in januari 2009 getoond in het Nederlands Architectuur instituut, op de website buildingforbouwkunde.nl en in een publicatie. Tijdens de presentatie van het winnende ontwerp organiseert het NAi in samenwerking met de TU Delft een symposium over de resultaten van het debat in Venetië.

Verdere informatie:
Voor voorwaarden en overige informatie:
www.buildingforbouwkunde.nl online op 13 september 2008, vanaf 13.00 uur.

Noot voor de redactie /

Technische Universiteit Delft