Gemeente Zaanstad

09-09-2008

U moet in Zaanstad zijn tijdens Open Monumentendag Ga méé op ontdekkingstocht in de Zaanstreek en laat u verrassen!

Zaterdag is het weer Open Monumentendag. Zaanstad en de verschillende beheerders van monumenten hebben erg hun best gedaan om zoveel mogelijk bezoekers te ontvangen. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, in Zaanstad zijn veel meer monumenten toegankelijk ten opzichte van andere gemeenten in Noord-Holland. Bezoekers kunnen bij 55 monumenten terecht!

De Open Monumentendag wordt zaterdag officieel geopend om 10 uur op het Nieuw Hembrug te Zaandam door wethouder Cultuur Ronald Ootjers. "Ik vind het een opsteker dat in Zaanstad veruit de meeste monumenten geopend zijn", licht de wethouder toe. "Bewoners kunnen op historische plaatsen in de eigen gemeente terecht, maar volgens mij is Zaanstad ook zeker een bezoekje waard voor mensen uit Amsterdam of andere gemeenten in Noord-Holland. Wij hopen daarom op een grote toeloop uit de regio."

Aanstaande zaterdag is een grote diversiteit aan monumenten geopend. Zo kunnen bezoekers terecht bij woonhuizen, raadhuizen, schepen, molens, fabrieken, pakhuizen, kerken, parken en musea. In iedere dorpskern kunnen mensen terecht voor een bezoekje. Daarnaast is er ook volop muziek in de stad. Verspreid door Zaanstad vinden op vaste tijden gevarieerde muziekoptredens plaats. Van professionele percussie tot huiskamerconcerten, van swingende latinmuziek tot orgelconcert. En er kan ook gesport worden met proeflessen Body Jam en Pilates in de Verkadefabriek.

Wandelaars kunnen kiezen voor een wandeling door Zaandam, Koog aan de Zaan en Zaandijk. Degenen die liever met de fiets gaan kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een tocht langs verrassende monumenten en historische lintdorpen van Assendelft en Westzaan en de Zaanse forten van de Stelling van Amsterdam. Ook vanaf het water kan de bezoeker volop genieten. Zo is het mogelijk om een tochtje met de Zaanhopper te maken. Op meerdere plaatsen kan op- en afgestapt worden. Op een aantal plekken kan ook genoten worden van muzikale optredens, historische films, lezingen en rondleidingen.

Een compleet overzicht van de activiteiten, deelnemende monumenten en een plattegrond is te vinden op www.zaanstad.nl waarmee bezoekers een eigen route kunnen samenstellen en op de landelijke site van de stichting Open Monumentendag www.openmonumentendag.nl. Op deze website zit ook een zoekfunctie waarmee bezoekers heel gemakkelijk een persoonlijk programma kunnen samenstellen.

Voor meer informatie over de Open Monumentendag of de opening op het Hembrugterrein kunt u contact opnemen met Elly Klut, Afdeling Communicatie, 075 - 655 2414 of 06 - 15028930, e.klut@zaanstad.nl.