Gemeente Coevorden

Spectaculaire openingsact middeleeuws stadsfeest

Historicus Huib Minderhoud geeft rondleidingen in Kasteel

Het middeleeuws stadsfeest ter ere van 600 jaar stadsrechten wordt op zaterdag 13 september op een spectaculaire manier geopend voor het Kasteel in Coevorden. De openingsact met ridders en middeleeuwse muziek begint om 12.30 uur. Aansluitend is er een middeleeuwse jaarmarkt op de Markt. Het Kasteel is 's middags geopend voor bezoekers.

Na de openingsact houden historicus Huib Minderhoud als drost Johan van Buchhorst, wethouder Geert Roeles als schepen en Eric Kluitenberg (voorzitter Stichting 600 Jaar Stadsrechten Coevorden) als president een korte toespraak. Daarna vertrekt het hele gezelschap naar de Markt waar de jaarmarkt is. Ieder half uur is er een andere activiteiten te zien; van zingende troubadours tot een demonstratie glasblazen, er is voor ieder wat wils.

Rikster Weber Groep

De markt wordt georganiseerd door de Stichting 600 Jaar Stadsrechten Coevorden in samenwerking met de Rikster Weber Groep. Deze groep is in 1983 opgericht om de tradities van vroeger levend te houden. Op 13 september zullen er zestig medewerkers aanwezig zijn in middeleeuwse kleding die figureren als onder anderen ridders, vendeliers, landlopers en muzikanten. Ze zorgen voor muziek en theater en organiseren spelletjes voor jong en oud als ringsteken, hoefijzer werpen en riddergevechten. Om het plaatje compleet te maken is het marktplein aangekleed met vlaggen, vaandels, schilden, een schandpaal en pekton.

Kasteel

Genootschap Middeleeuws Leven organiseert 's middags bij het Kasteel activiteiten voor kinderen zoals kruisboogschieten en kinderen kunnen allerlei middeleeuwse attributen bekijken en vastpakken zoals hand-, voet- en nekboeien. Historicus Huib Minderhoud geeft tijdens het stadsfeest rondleidingen in het Kasteel van Coevorden. Een unieke kans om meer te weten te komen over de rijke historie van dit monument. Tevens is het informatiecentrum Coevorden Beweegt in het Kasteel gevestigd. Trix Mulder staat iedereen graag te woord over de centrumplannen.