Ingezonden persbericht

Forten van de Stelling van Amsterdam open
tijdens Open Monumentendag!

13 en 14 september is het voor de 22e keer Open Monumentendag en dit valt midden in de Stellingmaand. Juist dit weekend is een groot deel van de forten van de Stelling van Amsterdam open voor het publiek. Een unieke kans, want veel van deze monumenten zijn de rest van het jaar gesloten.

De Stelling is als monument beschermd door de Provincie Noord-Holland en het Rijk. Sinds 1995 draagt de Stelling de titel Nationaal Landschap. Bovendien staat ze sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh.

De hele maand september is het Stellingmaand en staat de Stelling van Amsterdam in het teken van cultuur, natuur en geschiedenis. Naast speciale openstellingen en rondleidingen door ervaren gidsen zijn er tal van activiteiten voor jong en oud, waaronder kunst- en foto-exposities, muziek, een lichtshow en demonstraties van een re-enactmentgroep. Speciaal voor Open Monumentendagen op 13 en 14 september openen 21 forten hun deuren voor het publiek. Een uitgebreid programma is te vinden op de portal van de Stelling van Amsterdam www.stellingvanamsterdam.nl.

De volgende forten zijn geopend: Fort bij Edam, Fort bij Spijkerboor, Fort bij Veldhuis, Fort bij Marken-Binnen, Fort bij Krommeniedijk, Fort aan Den Ham, Fort aan de St. Aagtendijk, Fort benoorden Spaarndam, Fort bezuiden Spaarndam, Fort bij Penningsveer, Fort aan de Liebrug, Fort bij Vijfhuizen, Fort bij Aalsmeer, Fort bij Uithoorn, Fort Abcoude, Fort aan de Ossenmarkt, de Westbatterij in Muiden, het Muizenfort, Forteiland Pampus en Kringenwetboerderij Zeehoeve bij Diemerdam.

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die bestaat uit een ring van dijken, sluizen en 46 forten en batterijen. De Stelling ligt op een afstand van 15 tot 20 kilometer van het centrum van Amsterdam en is aangelegd tussen 1880 en 1920. Het leger, de regering en het koningshuis zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland.

In opdracht van de Provincie Noord-Holland geeft Cultureel Erfgoed Noord-Holland toekomst aan de Stelling van Amsterdam. Dit doet zij samen met het Programmabureau Stelling van Amsterdam van de Provincie Noord-Holland, beheerders, eigenaren en andere partners. Cultureel Erfgoed Noord-Holland houdt zich onder andere bezig met het onderhouden van de website, het organiseren van de Stellingmaand en de promotie van de Stelling van Amsterdam.