Ministerie van Defensie

DEFENSIE EVENEMENTENKALENDER

14 - OPEN MONUMENTENDAG OP HET LANDGOED BRONBEEK

Wat: Op de Open Monumentenzondag 14 september 2008 mogen bezoekers op het Arnhemse landgoed Bronbeek ook dit maal rekenen op speciale activiteiten. Het thema is âSporenâ. In een speciale rondwandeling over het landgoed en door het hoofdgebouw ontdekt men sporen van het verleden; daarbij hoort men de verhalen, die op eerste oog soms weinig zeggende details te vertellen hebben. Op Bronbeek gaat het dan over sporen die verwijzen naar het vroegere leven van de inwoners in en om het verzorgingshuis voor oud-militairen en het museum.

Bronbeek is in het begin van de 19e eeuw aangelegd als buitenplaats in de Arnhemse Veluwezoom. In 1863 werd op dit terrein het toenmalige Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek gebouwd voor oud-militairen van het leger in de Nederlands-Indische kolonie. Het monumentale hoofdgebouw en de bijgebouwen zijn de moeite waard om te onderzoeken op sporen die wonen en leven in 145 jaar daarop hebben achter gelaten. Zo verwijzen kleine gietijzeren roosters in de muren naar de 19e eeuwse heteluchtverwarming. In het midden van de 19e eeuw pronkte men met dit toen zeer moderne staaltje van technisch vernuft. In werkelijkheid functioneerde deze voorziening op Bronbeek van meet af aan slecht en kropen de oude soldaten soms van de kou maar vroeg in bed.

Tijdens de rondwandeling wordt men ook attent gemaakt op bomen en beelden, die historische betekenissen in zich dragen. Bezoekers kunnen zowel onder leiding als op eigen gelegenheid op verkenning gaan.

Doorlopend is ook een documentaire te zien over een project van de kunstenaar Mark Dion met de inwoners van Bronbeek. In 1993 vroeg Dion hen een persoonlijke keuze te maken uit de in het museum tentoongestelde voorwerpen en deze keuze toe te lichten. Hij richtte met deze spullen een vitrinekast in en maakte zo zichtbaar hoe de ogenschijnlijk anonieme museale collectie sporen bevat uit de levens van aanwijsbare Bronbekers.

Tot slot kan het hele gezin buiten op het landgoed een speciaal âSporenâ-spel spelen.

Wanneer: zondag 14 september

Waar: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Meer informatie: Museum en landgoed zijn op 14 september gratis toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur.