Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (8 september 2008): Brandende vragen, onconventionele antwoorden - 'ArchiFeniks - Faculteiten voor architectuur', Nederlandse inzending voor de 11de Internationale Architectuurtentoonstelling - La Biennale di Venezia 14 september 2008 - 23 november 2008

De brand die de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft afgelopen voorjaar in de as legde, lijkt het einde van een tijdperk in te luiden. Deze faculteit heeft architecten voortgebracht die internationaal naam en faam hebben gemaakt als bouwende generatie. Echter, zowel nationaal als internationaal vraagt de vakwereld zich af of het denken in gebouwen nog wel tot de oplossing kan leiden voor de vraagstukken en behoeften die we in de nabije toekomst zullen hebben. Als de feniks uit zijn as herrijst, hoe zou die herrijzenis er dan uit moeten zien?

Voor Nederland, vertegenwoordigd door het NAi, is dit een kans om tijdens de Internationale Architectuurtentoonstelling in Venetië te onderzoeken welke brandende vragen er voor de architectuur spelen, waar de betrokkenheid van de architectuur ligt, welke waarden belangrijk zijn, welke terreinen onderzocht moeten worden en welke houding en expertise een architect zou moeten ontwikkelen. Het NAi presenteert in samenwerking met internationale partners een onderzoek naar de mogelijke capaciteiten van de architectuur onder de titel "ArchiFeniks - Faculteiten voor architectuur". Het onderzoek is erop gericht mogelijke antwoorden te formuleren op de vraag die Aaron Betsky, de directeur van de 11^de Internationale Architectuurtentoonstelling - La Biennale di Venezia, stelt door deze biënnale het thema "Out There: Architecture beyond Building" mee te geven.

Productiemachine
Een week lang, van dinsdag 9 tot en met zondag 14 september, is het Nederlands paviljoen op het terrein van de Architectuurbiënnale te Venetië een podium voor onderzoek naar de mogelijke `toekomsten' van architectuur en een debatcentrum waar lezingen, rondetafelgesprekken, interviews, een workshop, informele gesprekken en speed dates rond deze thema's plaatsvinden. Tegelijkertijd is het paviljoen het decor voor een productieruimte waar een internationaal team van schrijvers, vormgevers, eindredacteuren, een filmploeg en columnisten continu werken aan de productie van een boek dat een denkbeeldig curriculum voor de architectuur voorstelt. De conclusies van een week onderzoek en debat resulteren in een tentoonstelling die op locatie wordt geproduceerd. De tentoonstelling `ArchiFeniks' is van maandag 15 september tot en met zondag 23 november voor publiek te zien.

Ideeënuitwisseling
De previewdagen van de internationale architectuur- en kunstbiënnales oefenen in toenemende mate aantrekkingskracht uit op de mondiale cultuur jetset. Ook tijdens deze biënnale doet de vakwereld kennis op over de stand van zaken in de architectuur en laat zich inspireren. Een uitgelezen kans voor architectuurprofessionals om niet alleen ideeën op te doen, maar ook ideeën uit te wisselen. Aan de hand van vijf denkrichtingen worden de professionals die tijdens de previewdagen van 9 tot 14 september aanwezig zijn, gestimuleerd mee te denken over de toekomst van hun vak: Hoe werken we - over ontwerpen in netwerkverband, de `starchitect' voorbij; Wat drijft ons - over duurzame sociale relaties, de economische drijfveren voorbij; Voor wie maken we - over nieuwe opdrachtgevers, de machthebbers voorbij; Wat maken we - over procesmatige architectuur, het gebouw voorbij; Wat is er nodig om te maken - over de stroom van energiebronnen, materiaal en mensen, de duurzaamheid voorbij.

Programma
Onder druk van ontwikkelingen in de wereld zoals sterke bevolkingsgroei, economische instabiliteit en het opraken van fossiele brandstoffen, worden architecten gedwongen hun werkmethoden, middelen en producten opnieuw nauwkeurig onder de loep te nemen en alternatieven te ontwikkelen.
In rondetafeldiscussies op donderdag 11 september, speed dates op vrijdag 12 september en lezingen op zaterdag 13 september geven (architectuur)professionals onder wie Alejandro Aravena van Elemental, Lorenzo Romito van Stalker/ON, Jan Jongert van 2012 Architecten, Markus Miessen van Studio Miessen, Irit Rogoff, Professor Visual Cultures, en John Thackara, directeur van Doors of Perception, hun visie op de gewenste ontwikkeling van het vak.
Het gedetailleerde programma is te vinden op
www.facultiesforarchitecture.org. Via deze website zijn alle lezingen en debatten live te volgen en via het archief opnieuw te bekijken. De website geeft ook een beeld van de transformatie van het paviljoen. Met het gebruik van halfdoorschijnende kratten als bouwstenen wordt de setting van het paviljoen aangepast aan het programma: van kleine tafels met krukken voor een diner tot een tribune voor een drukbezochte lezing. Uiteindelijk zal van de kratten de tentoonstelling worden gebouwd waarin de resultaten van het onderzoek in foto's, film, geluidsfragmenten, geschreven tekst, en tekeningen te zien zijn.

Openingen
Op vrijdag 12 september om 18.00 uur opent Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol officieel de Nederlandse inzending voor de 11^de Internationale Architectuurtentoonstelling - La Biennale di Venezia. Op zaterdag 13 september om 13.00 uur lanceert Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in het Nederlands paviljoen de internationale ideeënprijsvraag `BuildingforBouwkunde'. `BuildingforBouwkunde' is een initiatief dat is ontstaan na de brand die de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft in de as legde.

De Nederlandse inzending voor de 11de Internationale Architectuurtentoonstelling - La Biennale di Venezia is georganiseerd op uitnodiging en met een bijdrage van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De tentoonstelling wordt samengesteld door curator Saskia van Stein in samenwerking met co-curatoren Ana Dzokic en Marc Neelen (STEALTH.unlimited) in opdracht van Ole Bouman, directeur van het NAi. Het programma en de productie op locatie komt tot stand in samenwerking met een redactiegroep bestaande uit Lillet Breddels, Christian Ernsten, Jeanne van Heeswijk, Dennis Kaspori, Peter Lang, Billy Nolan, Arjen Oosterman, Miguel Robles-Duran en Piet Vollaard.