Gemeente Bernheze



Open Monumentendag 2008: Kasteel Heeswijk

Wij nemen u mee naar verleden, heden en toekomst Deze week naar: Kasteel Heeswijk

Religieus erfgoed is al het roerend, onroerend en immaterieel erfgoed dat op godsdienstig gebied in Nederland te vinden is. Al deze vormen zijn terug te vinden op Kasteel Heeswijk, aldus Jacqueline Kerkhoff, directeur en conservator van het kasteel. Zij is erg enthousiast over het thema Religieus Erfgoed. Het hele najaar zullen er in het kasteel activiteiten plaatsvinden waaronder beeldpresentaties, een (kunst)route, een tentoonstelling, lezingen, concerten en educatieve projecten, die alle in het teken staan van 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed: geloven in Brabant.
Ze worden in drie thema's ondergebracht: Sporen van religieus erfgoed tijdens de Open Monumentendag 14 september 2008, Kasteel en Kerk in Heeswijk (1 oktober tot 31 december 2008) en de tentoonstelling Heeswijkse Iconen: Het geloof tussen hemel en aarde (23 oktober 2008 t/m 18 januari 2009).

Open Monumentendag 14 september, 12.00 - 17.00 uur Tijdens de Open Monumentendag werkt Kasteel Heeswijk samen met de gemeente Bernheze in de zoektocht naar sporen van religieus erfgoed. Op Kasteel Heeswijk worden de sporen van het religieus erfgoed getoond via een religieuze (kunst)route op zondag 14 september van 12.00 tot 17.00 uur.
U kunt een middag lang gratis ronddwalen in de IJzertoren, de Wapenzaal en het kasteelmuseum. Dankzij de gemeente Bernheze, die heeft gesponsord, is het kasteel volgens Jacqueline Kerkhoff die dag gratis opengesteld en degenen die willen kunnen mee met een rondleiding. U kunt zien wat er niet meer is, wat er nog steeds is en wat is verborgen.

Het kasteel heeft een rijke en interessante geschiedenis die teruggaat tot ver in de middeleeuwen. Helaas zijn veel van de kunstwerken rond 1900 geveild door de familie van Amedee van den Bogaerde van Terbrugge.
Veel topstukken zijn verkocht, maar gelukkig bleven de familieportretten en de kunstobjecten met het wapen van de familie bewaard. Deze mochten niet verkocht worden. De veiling bracht toentertijd zo'n f 600.000,- op en dat was voor die tijd een kapitaal. Via een klankbeeld en foto's zijn nog veel kunstwerken van toen te bewonderen, onder andere een groot deel van de 250 houtsculpturen.

Wat er nog wel is kunt u natuurlijk met eigen ogen bewonderen. Het kasteel herbergt een grote collectie hedendaagse kunst. En zoals eerder vermeld zijn de familieportretten bewaard gebleven. Op de route door het kasteel wordt al dit erfgoed getoond.
Ook stukken van het altaar van de Sint Janskathedraal in Den Bosch zijn nog bewaard gebleven. Door het kasteel heen verspreid kunt u deze vinden.

Een verborgen erfgoed is de schitterende iconencollectie. In 1947 heeft baron Willem besloten dat hij alle 35 iconen na zijn dood aan de Abdij van Heeswijk zou schenken. Hij nam ze eerst mee naar Schloss Bentlage, nu weer klooster Bentlage, en keerde begin jaren zeventig met zijn iconen terug naar Kasteel Heeswijk. In 1974 na zijn overlijden ging de hele collectie naar de abdij.

Ook heeft er vroeger op de benedenplaats, voor de huidige Copijntuin, een middeleeuwse slotkapel gestaan en zijn er nog meer sporen van religieus erfgoed te vinden.

Ontdek het zelf en kom op 14 september 2008 naar Kasteel Heeswijk!

Meer informatie vindt u op www.kasteelheeswijk.nl.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6, 5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
(0412) 45 88 88
(0412) 45 46 35