Utrechtse Willibrordkerk zamelt geld in voor restaurantie met Vierne concerten


Mystieke meerstemmige muziek uit de Notre Dame

UTRECHT, 20080912 -- Zondag 14 september 2008 om 14.00 uur zingt het Willibrordkoor de mystieke muziek van Vierne's Messe Solenelle. Het concert is een onderdeel van een Vierne cyclus: Van september tot en met december is er vrijwel elke zondagmiddag een kerkorgelconcert in de Utrechtse Willibrordkerk met muziek van Vierne. Er zal geen entree geheven worden, wel is er een collecte na afloop voor het openhouden van de kerk.

De Willibrorduskerk ging begin dit jaar bijna failliet en schuldeisers plaatsten zelfs een slot op de deur. Maar het tweede monument van Utrecht -na de Dom- herrees uit haar as en zelfs meer dan dat.

De kerk ligt verscholen achter een ijzeren hek vlak achter het stadshuis, aan de Minrebroederstraat. De unieke kleurrijke neo-gotische muurschilderingen waren tot voor kort een goed bewaard geheim onder kunsthistorici die vanuit de hele wereld een kijkje kwamen nemen. Tegenwoordig opent de kerk haar deuren steeds vaker voor niet religieus gebruik zoals concerten en lezingen. Hierdoor ontdekken steeds meer mensen dit Utrechtse monument.

Gekozen is voor muziek van de componist Louis Vierne. Deze organist en componist, die in de Notre Dame in Parijs rondom 1900 speelde staat bekend om zijn mystieke muziek.

Voor kerkorgelliefhebbers is het bijwonen van een van deze zondagmiddag orgelconcerten een unieke kans. Alleen de beste kerkorganisten zijn geboekt, waaronder Bas Groenewoud.

Voor liefhebbers van zang is zondagmiddag 14 september de beste dag. Vierne's mystieke akkoordgebruik en de mooie akoestiek in de kerk zijn een goede combinatie.
Het Willibrordkoor zingt Vierne's Messe Solennelle onder leiding van dirigent Bernard Rikkert de Koe.





Ingezonden persbericht