Technische Universiteit Delft

De vrouwenbeweging in Indonesië, vroeger en nu
door SG

Studium Generale - Na een lange stilte vanaf de zestiger jaren kwam, vanwege de zuivering bij de maatschappelijke bewegingen door het Soehartoregiem, de vrouwenbeweging begin tachtiger jaren weer op. De vrouwen-beweging richt zich nu vooral op geweld tegen vrouwen, de behandeling van huispersoneel en de vertegenwoordiging van vrouwen in politieke en publieke functies. De vrouwenbeweging heeft daarmee het publieke debat flink aangezwengeld. In de periode na Suharto heeft de decentralisatie de politiek echter aanzienlijk complexer gemaakt.

15 september 2008 | 20:15 uur
plaats: Van der Mandelezaal, Oude Delft 183, Delft

door Ratna Saptari

In de lezing wordt op deze ontwikkelingen ingegaan en zullen deze ook vergeleken worden met de positie van vrouwen in de koloniale periode. De ontwikkelingen zullen daarbij steeds behandeld worden in de politieke context van elk van die perioden.

Uit de lezingenserie "Verre Culturen in een globaliserende wereld" (15, 24 september en 21 oktober). Deze serie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Etnografische Vereniging Delft.

Ratna Saptari verkreeg haar Mastersgraad (anthropologie) aan de Universiteit van Indonesië in Jakarta, en haar PhD graad (anthropologie) aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doceert thans bij de afdeling Culturele Anthropologie en Ontwikkelingssociologie van de Universiteit Leiden. Ze is ook onderzoeker aan het International Institute of Social History in Amsterdam.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 28 augustus 2008