Staatssecretaris Bijleveld bezoekt succesvolle bemiddelingszaak Overijssel

Bedrijven en overheid vinden samen voor iedereen bevredigende oplossing

Staatssecretaris Bijleveld bezoekt succesvolle bemiddelingszaak Overijssel

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezoekt maandag 15 september autobedrijf Zonnebeld in Zuna (gemeente Wierden, nabij Rijssen). Dit autobedrijf is een van de getrokken partijen in een bemiddelingscasus van de gemeente Wierden en de provincie Overijssel.

Vanwege verwachte geluidsoverlast door een reconstructie van de provinciale weg N347, waaraan autobedrijf Zonnebeld is gelegen, wil het bedrijf een nieuwe bedrijfswoning bouwen op een andere locatie. De geluidsoverlast blijkt echter niet hoog genoeg voor compenserende maatregelen. Nieuwbouw op de huidige locatie mag niet vanwege een nieuwe ecologische verbindingszone. Het leek erop dat er voor dit bedrijf geen uitweg was en dat zowel bedrijf als de gemeente Wierden en de provincie Overijssel in eindeloze juridische procedures terecht zouden komen. Door met dit bedrijf en nog twee andere betrokken bedrijven het gesprek aan te gaan is er voor alle partijen een bevredigende oplossing gevonden.

Dit voorbeeld is exemplarisch voor situaties in het hele land waar bedrijven en burgers te maken hebben met wijzigingen van het bestemmingsplan.

In de bijeenkomst maandag in Zuna zijn alle betrokken partijen aanwezig: provincie, gemeente, de bedrijven, en de ambtenaren die hebben gewerkt aan het vinden van een oplossing. Andere gasten zijn onder meer de VNG en de substituut ombudsman Frank van Dooren. De ombudsman heeft het kabinet gevraagd om een andere, betere benadering door de overheid van burgers en bedrijven. Overijssel is pionier op het gebied van bemiddeling. Staatssecretaris Bijleveld is een groot voorstander van de inzet van bemiddeling als middel om de dienstverlening te verbeteren en om administratieve lasten in de vorm van klacht- en bezwaarprocedures terug te dringen. Dit levert veel op: in plaats van lange formele klacht- en bezwaarprocedures komen betrokken partijen op alternatieve wijze tot een oplossing. Uit onderzoek van BZK , Financiën en Economische Zaken blijkt dat bemiddeling voor burgers en bedrijven een tijdsbesparing oplevert van 23 procent. Nu zijn burgers jaarlijks 4 miljoen uur kwijt aan bezwaar- en klachtprocedures. De kosten voor de overheid vallen 27 procent lager uit. De tevredenheid van zowel klant als overheidspersoneel ligt 20 procent hoger. Bijleveld heeft een stappenplan laten maken waarmee overheidsorganisaties zelf aan de slag kunnen met het inzetten van mediationvaardigheden. Daarnaast worden 25 overheidsorganisaties als pionier ondersteund om meer ervaring met bemiddeling op het gebied van bijvoorbeeld WMO, WRO, vergunningen en belastingenop te doen .

Waar:
Autobedrijf Zonnebeld, Provinciale Weg 5a, Zuna, gemeente Wierden.

Wanneer:
Maandag 15 september

Programma:

10.30 uur
Welkom en opening door de heer Jansen,Commissaris van de Koningin Overijssel

Dagvoorzitter de heer Meijerink, projectleider planvoorbereiding reconstructie N347, Eenheid Wegen & Kanalen

10.35 uur
Inleiding door de heer Klassen,gedeputeerde provincie Overijssel

10.45 uur
Inleiding door mevrouw Brauw en mevrouw Lambeck-Jolink, bemiddelaars

10.55 uur
Gesprekken met de betrokkenen:
â­ª De heer Zonnebeld
â­ª Mevrouw van der Kam
â­ª Mevrouw Broeze-van der
Kolk
â­ª De heer Lohuis

11.45 uur
Afsluiting bijeenkomst door de dagvoorzitter

Noot voor redacties (