Gemeente Haren

Hareners over groenstructuurplan

Rondetafelgesprekken

11/09/2008

De gemeenteraad heeft vorige week in principe ingestemd met een vernieuwd vergadermodel, waarin naast de raadsvergaderingen en de rondetafelgesprekken ook de raadscommissievergadering weer van stal is gehaald. Afgelopen maandag vond in het Mercurehotel een druk bezocht rondetafelgesprek plaats rond het Groenstructuurplan Haren-Noord. Komende maandagavond, 15 september, begint om acht uur in het gemeentehuis een openbare raadscommissievergadering, waarop onder meer datzelfde Groenstructuurplan geagendeerd staat.

filmitem

"groen moet kader voor mogelijkheden woningbouw zijn"

De verschillende raadsfracties vroegen deze week betrokken organisaties, bewoners en bedrijven naar hun bevindingen betreffende dit groenplan, dat een kader moet zijn waarbinnen de toekomstige woningbouw in Haren-Noord kan plaatsvinden. Het plan bevat een groot aantal maatregelen dat groenstructuren moet behouden of versterken. Soms is het ook nodig om een bepaalde groenstructuur te verwijderen. Elders in Haren-Noord zal dat dan weer gecompenseerd moeten worden.

Het Comité Regio Groningen-Haren, dat nauw betrokken werd bij de planvorming, meende dat het structuurplan vol goede voorstellen staat, maar dat er toch ook nog al wat kanttekeningen gemaakt kunnen worden. "Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat het plan op onderdelen geschreven is om woningbouw mogelijk te maken, terwijl juist het bestaande groen de mogelijkheden voor die woningbouw moet aangeven. Nu zijn op verschillende plekken in de nota maatregelen slechts gemotiveerd met de mededeling `uitgangspunt voor stedenbouwkundig plan DHE'. Wij kennen dat plan niet en wanneer groen voor woningbouw zou moeten wijken, willen we daar graag meer bijzonderheden over vernemen. Wat zijn de knelpunten? Waarom kiest de gemeente voor deze oplossing en niet voor een ander? We willen voorkomen dat rood de overhand krijgt." Het comité drong er ook op aan om in een volgend stadium terug te mogen komen op waardevolle groenelementen, die nu niet in het structuurplan zijn opgenomen. In de Nieuwsbrief die de gemeente vorige week uitbracht, liet het regiocomité zich ook kritisch uit over het gebrek aan aandacht voor watergangen en waterbeheersing in het gebied. Het comité heeft een eigen plan opgesteld, waar naast de groenstructuur ook de blauwe structuur nadrukkelijk aandacht krijgt. Het regiocomité en ook het IVN spraken maandagavond van een gemiste kans dat dit aspect in de gemeentelijke nota te weinig aan bod komt.

Raadsfracties toonden ook belangstelling voor de visie van de bedrijven in dit gebied. Agrariër Henk van Hemmen, die zijn bedrijf aan de westkant tussen de Rijksstraatweg en de rijksweg A28 heeft liggen, verwonderde zich over de nu ter tafel liggende voorstellen. "In een eerdere fase besliste de gemeente dat er in dit gebied verder geen ontwikkelingen meer zouden plaatsvinden. Het boerenbedrijf zou er gewoon moeten kunnen worden voortgezet. Maar nu zijn bijvoorbeeld de eerder uit de plannen gehaalde wandelwegen door dit landbouwgebied weer vrolijk opgenomen. Ik dacht in rustig vaarwater te zijn aangekomen, maar de hele discussie wordt opnieuw losgetrokken." Hij kan zich ook niet zo vinden in het bijplanten van bomen en houtwallen. Nieuw aan te leggen poelen in dit gebied zijn volgens hem ten dode opgeschreven, omdat ze het water niet zullen kunnen vasthouden. Van Hemmen vindt het vreemd dat het verwijderen van groenelementen in het gebied tussen de Rijksstraatweg en de Kerklaan/Oosterweg gecompenseerd moet worden in het westelijke deel, waar hij zijn bedrijf heeft liggen. "Kan die compensatie niet in datzelfde gebied plaatsvinden?"

De heer Bolhuis van de kwekerij aan de Kerklaan had ook zo zijn bedenkingen tegen enkele voorgestelde maatregelen. Dat betrof met name het verhogen van het waterpeil in het gebied ten zuiden van Essen. "Door die voorgestelde vernatting zal ik met mijn bedrijf in grote problemen geraken."

De IVN-afdeling Groningen-Haren toonde zich ook op verschillende punten kritisch. De afdeling ondersteunde de visie van veehouder Van Hemmen en bepleitte bovendien het opnemen van dit deel van Haren-Noord in het landschapspark Drentsche Aa. Verder waarschuwde het IVN voor het bijplanten van bomen langs de Kerklaan, omdat daarmee de bermen droger zullen worden en meer in de schaduw zullen komen te liggen. "Dan zal de rijke orchideeënvegetatie ter plekke binnen de kortste keren verdwenen zijn." Bovendien stoorde het IVN zich er aan dat verschillende, belangrijke groenstructuren op één hoop geveegd worden en onder de noemer `bosje' wel of niet behouden moeten worden. "In Haren hebben we geen Laarmansbos, maar een Laarmantuin die uit drie geheel verschillende vegetaties bestaat en op zijn minst ook als zodanig gewaardeerd zouden moeten worden", vatte het IVN die kritiek samen.

Vanuit bewoners- en organisatiehoek kwamen nog verschillende andere opmerkingen en bedenkingen tegen onderdelen van het gemeentelijke groenstructuurplan. Zo acht men een eventuele bouw van nog een tennishal achter de Bolhuissteeg uit den boze en verwacht men van het opheffen van het fietspad langs de Kerklaan niet veel verkeersveiligheid. Het leiden van het doorgaande verkeer over de Oosterweg zal ook de verkeersveiligheid geweld aan doen. In het gemeentelijke plan worden verschillende groenstructuren aangegeven die zullen verdwijnen, "maar er zijn ook bestaande groene elementen die niet op de kaarten staan aangegeven. We moeten er voor waken dat deze groene structuren niet ongemerkt verdwijnen." Veehouder Bolhuis uit Essen wilde nog een extra groenelement toevoegen aan de plannen. Door de aanleg van een nieuwe houtwal ten noorden van Essen kunnen de containers van de Stad-Groninger vuilverwerking aan het zicht onttrokken worden.

Tenslotte kwam ook nog het voorstel ter sprake om vanaf de Rijksstraatweg weer zicht op het Paterswoldsemeer te krijgen. Daartoe zou een deel van het spontaan gegroeide bos op een van de eilanden langs het Noord-Willemskanaal gekapt moeten worden. De gedachte locatie werd door verschillende insprekers als slecht betiteld. Iets meer naar het zuiden, ter hoogte van de Botanicuslaan, zou zo'n plan beter tot zijn recht komen. Toch waren ook hier bedenkingen tegen. Niet de bomen op zo'n eiland, maar de rijksweg A28 belet het vrije zicht op het meer "en die kunnen we toch moeilijk weer verwijderen", meende een der insprekers.

Op verzoek van de raadsleden zullen alle deelnemers aan dit rondetafelgesprek hun op- en aanmerkingen op het Groenstructuurplan Haren-Noord deze week nog bij de gemeenteraad bezorgen, opdat ze alle betrokken kunnen worden bij de besprekingen tijdens de aanstaande raadscommissievergadering.