Aaa-rating (Moody's) voor Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen

15/09/2008 08:00

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), heeft heden een Aaa-rating verkregen van ratingbureau Moody's Investors Service.

Volgens Moody's vloeit de Aaa-rating met name voort uit de sterke contractueel vastgelegde relatie tussen het WEW en de overheid.

Moody's wijst in dit verband op de achtervangfunctie van de overheid, die ertoe leidt dat het WEW te allen tijde aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Voorts wijst Moody's op het toezicht van de overheid op het functioneren van het garantiesysteem, waaronder de regelgeving van de Nationale Hypotheek Garantie. Hiermee is sprake van een verantwoord systeem voor de financiering van het eigen woningbezit in Nederland

Betekenis Aaa-rating

Een Aaa-rating is de hoogst mogelijke internationaal erkende waardering die een financiële instelling kan verkrijgen. Dit is een bevestiging van de soliditeit van het Nederlandse garantiesysteem voor de bevordering van het eigen woningbezit alsmede de beheersing van de financiële risico's hiervan.

Karel Schiffer, algemeen directeur van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, is verheugd met de Aaa-rating. "De Aaa-rating is een mijlpaal in de geschiedenis van het WEW. Mede tegen de achtergrond van de kredietcrisis bevestigt deze rating dat het WEW een institutionele waarborg is voor de risico's van het eigen woningbezit in Nederland."

De Aaa-rating ondersteunt de missie van het WEW, welke zich richt op het bevorderen van een blijvend gunstig klimaat voor het eigen woningbezit. Hierbij wordt onder 'een blijvend gunstig' klimaat verstaan, dat woonconsumenten te allen tijde en ongeacht de conjuncturele omstandigheden in staat zijn voldoende financiële middelen tegen een zo laag mogelijk prijs te verkrijgen ten behoeve van de financiering van het eigen woningbezit. Dit betekent dat NHG weliswaar primair een instrument is ten behoeve van het veilig en verantwoord lenen voor de woonconsument (micro) als onderdeel van het woonbeleid, maar dat NHG bij onverhoopt ongunstige conjuncturele omstandigheden tevens als marktstabiliserend instrument een belangrijke bijdrage kan leveren aan de continuïteit van de hypotheekmarkt (meso) en in het verlengde hiervan de nationale economie (macro).

/////////////////////////////////////////////////////////////// EINDE PERSBERICHT /////////////////////////////////////////////////////////





http://www.nhg.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,