FNV

visual

15-9-2008

Vierduizend werknemers wilden werkgever aanklagen voor beroepsziekte

Sinds de oprichting in 2000 hebben vierduizend werknemers zich gewend tot Bureau Beroepsziekten FNV om een claim bij hun werkgever in te dienen voor een beroepsziekte. Maar volgens de FNV is er in Nederland nog geen sprake van een claimcultuur.

De vierduizendste `klant' van Bureau Beroepsziekten FNV is een 51-jarige man uit Bergen op Zoom. Hij is bijna vijftien jaar productiemedewerker geweest. Hij moest zware zakken van 15 tot 25 kg tillen en heeft schouderklachten opgelopen. Verschillende malen is hij geopereerd aan zijn schouders. Daarna kreeg hij werk in het magazijn. Maar vervolgens werd hij toch weer in de productie ingezet, ondanks dat hij daarvoor was afgekeurd. Sinds een jaar zit hij werkloos thuis.

In 2000 is de FNV gestart met gespecialiseerde belangenbehartiging op het gebied van beroepsziekten. In de loop der tijd hebben werknemers met tal van beroepsziekten aangeklopt bij de FNV, van paprikalong tot de ziekte van Lyme. Maar klachten van het bewegingsapparaat en psychische klachten zijn in de meerderheid.

Zes jaar Van de vierduizend werknemers die zich tot Bureau Beroepsziekten hebben gewend zijn er nu driehonderd voor wie het tot betaling van een schadevergoeding is gekomen. Een beroepsziektezaak duurt gemiddeld zes jaar. Het bureau heeft nog 500 dossiers in behandeling die mogelijk tot uitbetaling leiden. Veel dossiers vallen af omdat ze minder kansrijk zijn.

Jan Warning, directeur van Bureau Beroepsziekten FNV: "Het is lastig om juridisch te bewijzen dat klachten door het werk komen. Verder zijn zieke werknemers tegenwoordig eindeloos bezig met reïntegreren. Het risico is dat de claim dan verjaart."

Volgens Warning is er nog geen sprake van een claimcultuur in Nederland. "Van alle werknemers zegt één op de drie dat ze gezondheidsklachten hebben als gevolg van hun werk. Slechts een fractie van de werknemers die in de WAO of de WIA komen dient een claim in. Het gaat dan vaak om werknemers die voelen dat ze na jarenlange arbeid bij het oud vuil worden gezet."

Stijgende lijn Er is een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen. Drie jaar geleden is besloten dat alleen nog FNV-leden een beroep kunnen doen op diensten van het Bureau Beroepsziekten. Het aantal vakbondsleden dat bij het bureau aanklopt is gestegen van 24 naar 32 per maand.

Warning is tevreden dat steeds meer vakbondsleden een beroep doen op de diensten van het bureau. "Maar ik word vooral blij als ik hoor dat een vakbondsbestuurder dreigt een claim in te dienen en dat bedrijven vervolgens extra hun best doen om zieke werknemers goed te reïntegreren. Daarvoor zijn we per slot van rekening opgericht, denk ik dan."

Bureau Beroepsziekten FNV