Time : 15:00:00
Date : 15 September 2008
Sender Name: Bemefa

EUFETEC Officiële lancering EUFETEC

Vandaag, 15 september 2008, wordt het 'EUropean FEed TEchnology Center', EUFETEC, officieel gelanceerd. In aanwezigheid van Vlaams minister-president, Kris Peeters en een vertegenwoordiger van het kabinet van federaal minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en wetenschapsbeleid, Sabine Laruelle. De oprichtingsakte zal worden ondertekend door verschillende internationale partners.

De Europese diervoederindustrie staat voor een groot aantal nieuwe uitdagingen. EUFETEC wil de gelegenheid aangrijpen om in te spelen op deze nieuwe uitdagingen met als doelstelling de competitiviteit van de sector te vergroten. Enkel op deze manier zal de sector zijn belangrijke rol kunnen blijven vervullen in de toeleveringsketen van dierlijke producten, die beantwoorden aan de veeleisende criteria van de consument (kwaliteit, veiligheid, betaalbaarheid & gezondheid) en aan de verwachtingen op sociaal vlak (milieu, duurzaamheid).

De missie van EUFETEC bestaat in het stimuleren en ondersteunen van technologische vernieuwing binnen de sector doorheen:
1) eenvormig, vernieuwend onderzoek;

2) de uitwerking van praktische richtlijnen en het organiseren van training;

3) het opzetten van dienstverlening om bedrijven te ondersteunen bij de implementatie van de richtlijnen op de werkvloer.

Een enquête werd georganiseerd in de verschillende Europese landen om te bepalen wat precies de hoofdprioriteiten zijn voor de sector (bestaande uit fabrikanten van toevoegingsmiddelen, voormengsels en mengvoeders). Met betrekking tot onderzoek, zijn volgende thema's prioritair: kwaliteit en veiligheid (van voeding voor mens en dier), versleping en residuen van bepaalde moleculen (bvb. coccidiostatica) in vlees, melk en eieren. Uit het onderzoek blijkt dat de sterke stijging van de energie- en grondstofprijzen de voederindustrie dwingt tot een beter energiebeleid en tot het gebruik van alternatieve voedermiddelen als bron van eiwitten (hierin speelt de herwaardering van bepaalde bijproducten een belangrijke rol). Op gebied van opleiding en dienstverlening is er grote belangstelling voor arbeidsveiligheid en stofexplosie.

De verschillende internationale partners van EUFETEC zijn:
1) Vertegenwoordigers van de voederindustrie: BEMEFA (Beroepsvereniging van de mengvoederfabrikanten - België), FRANA (Federatie van fabrikanten en vertegenwoordigers van toevoegingen voor dierlijke voeding - België) / FEFANA (Federatie van fabrikanten van toevoegingsmiddelen- Europa), CESFAC (Beroepsvereniging van de mengvoederfabrikanten - Spanje)

2) Vertegenwoordigers uit de academische wereld: AUGent (Associatie Universiteit Gent - België) / ILVO (Instituut voor landbouw en visserijonderzoek - België), Universiteit Wageningen en Onderzoekcentrum (Nederland), Katholieke Universiteit 'Heilig hart' van Piacenza (Instituut voedingswetenschap en voeding - Italië) en de Universiteit van Nottingham (Groot Brittanië)

3) Vertegenwoordigers van onderzoekcentra: Tecaliman (Centre Technique de l'Alimentation Animale - Frankrijk), IFF (Internationale Onderzoekscentrum voor Voedermiddelentechniek - Duitsland) FEFAC, the European Feed Manufacturers' Federation, is de hoofdwaarnemer