Gemeente Dordrecht

Upgrading Dordtse Kil I, II en Amstelwijck-West afgerond Ruim 6,2 miljoen geïnvesteerd

Het project 'Upgrading Dordtse Kil I, II en Amstelwijck-West' is afgerond. Er is flink geïnvesteerd in het gebied. Ruim 5 miljoen euro door de gemeente Dordrecht en 1,2 euro door de provincie Zuid-Holland. De gemeente Dordrecht verwacht met de upgrading de levenscyclus van de terreinen aanzienlijk te hebben verlengd. Vooral van Dordtse Kil I, omdat dit het oudste gedeelte is.

'Nadrukkelijk doel van het college voor de upgrading was de kwaliteit van de bedrijventerreinen te verhogen en minimaal te behouden. Een aantrekkelijk ondernemers- en vestigingsklimaat is belangrijk voor Dordrecht.', aldus wethouder F.J. van den Oever van Economie.

Vrijdag 12 september vond de feestelijke oplevering plaats. De sterkste man van Nederland, Jarno Hams trok samen met wethouder F.J. van den Oever van Economie symbolisch een vrachtwagen over de eindstreep aan de Kamerlingh Onnesweg.

Opwaardering
De werkzaamheden tijdens het project bestonden onder andere uit het aanleggen van betere parkeervoorzieningen en aparte parkeerplaatsen voor vrachtauto's. Ook is er nu meer ruimte voor laden en lossen. En zijn nieuwe wegprofielen, nieuwe en veiligere bochtcons tructies en fietsstroken aangelegd. Verder heeft KPN breedband in het gebied aangelegd. Breedband biedt veel mogelijkheden voor het bedrijfsleven op het gebied van informatie-uitwisseling, zoals een hogere snelheid en een betere kwaliteit beeld en geluid. Dit past binnen een geüpgrade gebied.

Met de upgrading van Dordtse Kil I, II en Amstelwijck-West heeft de gemeente een forse inspanning geleverd waarbij ook het bedrijfsleven niet achterbleef. Er is nauw samengewerkt met de Dordrechtse Ondernemersvereniging. Het college wil ook de kop van Louter Bloemen en het zeehavengebied gaan opknappen/ontwikkelen.

Herstructurering Kamerlingh Onnesweg
Als onderdeel binnen de upgrading is één van de zwaarst belaste wegen van Dordrecht, de Kamerlingh Onnesweg aangepakt. In totaal vier kilometer riool is vervangen, waarna de weg compleet heringericht en veiliger gemaakt is. Tijdens de werkzaamheden heeft de gemeente nieuwe werkwijzen en materiaal toegepast om de overlast voor de bedrijven te minimaliseren. Zo is het werk goed gefaseerd en is de definitieve dekasfaltlaag direct aangebracht, in plaats van na een jaar zoals gewoonlijk is.

De deklaag van de weg is verder uniek. Het is van koolstofasfaltbeton, stabiel asfalt met een groen label. In het voortraject is veel aandacht besteed aan de instandhouding van de beeldbepalende bomen aan de Kamerlingh Onnesweg. Dit is gelukt ondanks de diepe ontgravingen tijdens het werk. De Kamerlingh Onnesweg wordt overigens de komende tijd extra belast, omdat deze gebruikt wordt als omleidingroute voor de reconstructie van de Wieldrechtseweg, die momenteel een facelift ondergaat.

Betere beveiliging
Een andere belangrijke verandering is het nieuwe beveiligingsplan. Dit is ontstaan in samenwerking met de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Dordrecht. Onder andere is een slagboom geplaatst voor het ingaande en uitgaande verkeer bij de hoofdingang van Amstelwijck-West op de Calandstraat. Alle camera's in het hele bedrijvengebied zijn vervangen en hebben geavanceerde technieken. Ook worden er in het deelgebied Amstelwijck-West camera's bijgeplaatst.

Datum 15 september 2008
Redactie Chantal Chin A Foeng
Servicecentrum Drechtsteden Communicatie Advies en Middelen T (078) 639 89 44
Informatie Rien Schipper
Sector Stadsontwikkeling
T (078) 639 65 26

Johan van Loon
Sector Stadsbeheer
(078) 639 58 44



Gemeente Dordrecht