Kennisnet

bevat submenu Pers
Ostrea Lyceum experimenteert met Ultra Mobile PC's

Persbericht, Zoetermeer, 19 september 2008

Twee brugklassen van het Ostrea Lyceum in Goes worden een jaar lang uitgerust met Ultra Mobile PC's (UMPC's). Dit gebeurt in het kader van een pilot van het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma. De proef is een initiatief van de school zelf, het Innovatieprogramma faciliteert hierbij en zorgt ervoor dat opgedane kennis en ervaringen beschikbaar worden voor het onderwijs in Nederland.

Huiswerk en toetsen
Bij een aantal vakken moet al het huiswerk worden gemaakt op de minilaptop en worden ingeleverd via de Elektronische Leeromgeving. De leerlingen gebruiken de minilaptops ook om tijdens de lessen gebruik te maken van het internet of van de software die geïnstalleerd staat op de minilaptop. Toetsen in deze klassen worden zoveel mogelijk digitaal afgenomen. De leerlingen mogen de minilaptops mee naar huis nemen en de vakdocent is de avond voor een proefwerk online met zijn leerlingen om nog even uitleg te geven en te testen of iedereen goed is voorbereid voor het proefwerk.

Leerprestaties
Het project wordt begeleid door Piet Kommers van de Universiteit van Twente.De verwachting is dat leerlingen meer betrokken raken bij het onderwijs door een betere aansluiting bij hun belevingswereld binnen en buiten de klas. Kommers zal deze stelling onderzoeken door de leerprestaties van deze leerlingen te vergelijken met prestaties van vergelijkbare leerlingen in een controlegroep. Ook de beide brugklassen die beschikken over de minilaptops worden met elkaar vergeleken op bepaalde aspecten. De ene klas is een vwo klas en de andere een vmbo kader klas.

Innovatie
Deze pilot wordt ondersteund door het project Mobiele Onderwijsdiensten van het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma. Binnen dit project gaan vijf instellingen experimenteren met het gebruik van mobiele toepassingen in het onderwijs. De instellingen variëren van primair onderwijs tot en met universitair onderwijs. Alle innovatieve experimenten zijn aangedragen door de instellingen zelf. De resultaten van de pilots worden gepubliceerd op
www.mobieleonderwijsdiensten.nl/pilots.