ABVAKABO FNV

Arbocatalogus Agressie en Geweld Sector Gemeenten

Vergeleken met andere sectoren hebben medewerkers van het openbaar bestuur meer te maken met agressief gedrag. Je moet hierbij onder andere denken aan medewerkers van de sociale dienst, ambulance, milieu-inspectie, openbaar vervoer, brandweer en parkeercontrole. Eén op de vijf medewerkers heeft in het werk één keer per jaar te maken met agressie en geweld van burgers. ABVAKABO FNV vraagt al langer aandacht voor dit probleem.

-In de CAO van 2003 hebben we de afspraak gemaakt dat gemeenten een agressieprotocol opstellen.

-In de CAO van 2005 is de afspraak gemaakt dat er een agressieregistratiesysteem wordt ingevoerd.

-In 2008 hebben we als eerste sector samen met de werkgevers een abocatalogus Agressie en Geweld opgesteld.

De Arbocatalogus richt zich op een integrale aanpak van agressie en geweld bij gemeenten. Er is veel aandacht voor het voorkomen van agressie door preventie en voor het beperken van agressie door adequaat optreden bij incidenten. In de catalogus staat wat ten minste wordt verwacht van gemeenten bij de aanpak van een arbeidsrisico en worden mogelijke maatregelen en oplossingen benoemd. Gemeenten mogen ervan afwijken als ze kunnen aantonen dat het alternatief eenzelfde veiligheidsniveau biedt.

Agressie en geweld is van alle tijden, maar gemeenten moeten er wel alles aan doen om er voor te zorgen dat medewerkers veilig hun werk kunnen doen. Wij zullen daar voortdurend aandacht voor vragen. En als het op enig moment niet veilig is, zullen de medewerkers het werk neerleggen; ABVAKABO FNV zal hen daarin ook steunen.

Arbocatalogus Agressie en Geweld Gemeenten